Núria Vázquez, de la merceria Tot Fils de Premià de Mar, fa més de vint anys que té la botiga. Una feina que li permet el contacte directe amb els veïns del poble i que la fa sentir a gust. Ara, a més, s’ha convertit en la nova presidenta de Comerç Premià. L’associació fa més de vint anys que ressegueix els canvis del comerç local, mentre continua treballant per potenciar i dinamitzar els negocis del municipi en tots els fronts possibles i en el més laboriós: la digitalització.
Han renovat pràcticament la totalitat de la junta, quins són els reptes que afronten el dia d’avui?
Estem començant, i encara ens estem coneixent. Seguim una mica la dinàmica que hi havia, de les coses que funcionaven fins ara, com són les fires i la campanya “Comprar a Premià té premi”. Sempre van sortint idees noves, amb accions que volem fer. Tot i això, ens estem adaptant, però sempre pensant en la veu del comerciant. Som un grup que representem una associació, però tots els que la conformem hi tenim veu.
Tenen algun canvi definit a la vista?
De moment estem treballant en la Fira Comercial de Primavera, el 8 de maig. Forma part del que estàvem fent fins ara, però també estem treballant en potenciar les xarxes socials i la tecnologia.
Dirien que el comerç de Premià està digitalitzat?
Encara falta, estem els botiguers de fa 20 anys o 30 que ens costa més que sigui tot digital. També estem veient que els comerços que comencen ara ja tenen la digitalització assumida. Per tant, ara trobem les dues varietats: els que sí que estan molt digitalitzats i els que encara els hi costa una mica. Des de l’associació intentem donar solucions als que més ho necessiten i, alhora, potenciar les fortaleses dels que ja van més avançats, i que pot beneficiar a tot el grup.
Com treballen la digitalització?
Fem cursos de diferents nivells i tècniques perquè els associats, tot i els horaris que tinguin, puguin aprofitar-los. Són cursos que provenen d’altres institucions, però nosaltres ho posem fàcil perquè hi puguin accedir.
Abans comentava que el 8 de maig organitzen la Fira Comercial de Primavera. Quina rebuda té al poble?
N’estem satisfets. Ja fa uns quants anys que fem fires i continuem perquè al públic final li agrada. Hi ha hagut una evolució des de que vam començar, ha anat canviant una mica el perfil. Abans eren botigues per liquidar els stocks, i ara també hi ha molts negocis aliens a la venda directe que aprofiten per donar-se a conèixer, fer ofertes o regalar experiències fins i tot. Aquest any també tenim restauració, que anteriorment costava una mica.
Quina és la situació actual del comerç local?
El comerç local és viu, van obrint i tancant negocis. A Comerç Premià volem que entre tots ens unim i aconseguim més coses positives per a tothom. Amb la unió, la connexió entre negocis, és quan podem assolir els objectius finals, entre tots és més fàcil.
Amb la pandèmia hi ha hagut més conscienciació per part de la gent?
Sí, a la pandèmia es va notar molt la conscienciació de la gent i també molta gent que teletreballava han sigut clients nous, perquè abans no els veies. Amb aquest aspecte s’ha notat. Hi ha un perfil de gent jove que continua comprant molt per internet, però el comerç local també ha vist que les xarxes eren molt importants i ens hem activat. El públic de Premià ha sigut molt actiu en aquest aspecte.
Quin és el futur del comerç de proximitat?
Crec que el futur no molt llunyà, més o menys continuarà igual, però sempre adaptant-se més a les xarxes socials. També amb l’especialització, el negoci que s’especialitzi amb algun tema, encara que la gent compri a internet, a tots ens agrada trobar a aquella persona que ens assessori, que quan tinguem un problema o un dubte hi hagi algú que et pugui ajudar en aquell moment.
Quins valors té el comerç local?
És proper, amb productes de proximitat, dona valor a tot allò que tenim per oferir al públic… i, al final, el tracte de tu a tu sempre ens agrada. Ens agrada que t’atengui una persona.
Comprar a Premià…
Comprar a Premià ens fa a tots més forts i propers. També fa que sigui un poble amb molta vida.