Apunts sobre la lauda sepulcral paleocristiana de Santa Maria

Nicolau Guanyabens.  Director del Museu Arxiu de Santa Maria
688
La lauda en una imatge recent

La lauda sepulcral paleocristiana de Santa Maria, datada al segle V, és una peça emblemàtica de la ciutat de Mataró perquè és una de les primeres mostres de la incorporació del cristianisme en el context local del darrer període romà i confirma la pervivència de poblament durant l’etapa de decadència de la ciutat d’Iluro, en la desconeguda antiguitat tardana.

La lauda és, a més, una peça singular, única i de primer ordre en el panorama arqueològic català i peninsular, perquè conté, en la capçalera, un crismó en relleu com a destacat element decoratiu.

Es tracta d’una lauda rectangular que havia estat la tapadora d’una tomba, la caixa de la qual estava feta amb parets de pedra i morter. És d’una sola peça de grans dimensions (2,10 m x 0,85 m) i va ser modelada in situ amb una capa molt fina d’opus signinum (morter de calç i picadís d’obra cuita).

La superfície presenta una forma còncava i apareix ornada amb un gran crismó en relleu (de 49 cm d’amplada, 68 cm de llargada i 35 mm de gruix). La creu està decorada amb les lletres de l’alfabet grec T  “tau“ i P “rho” sobreposades, una variant del monograma de Crist que va ser símbol paleocristià, especialment estès a partir de l’Edicte de Milà de l’emperador Constantí.

La lauda sepulcral l’any 1958 quan va ser trobada

La lauda i la tomba van ser descobertes durant les excavacions arqueològiques que l’any 1958 es van dur a terme als voltants de l’església actual de Santa Maria. Dirigides per Marià Ribas, s’excavaren les necròpolis paleocristianes sorgides a l’entorn del vell temple pagà i el primer cristià. Van ser trobades, junt amb altres conjunts funeraris de menor relleu, davant mateix de la façana de l’església.

Durant uns anys la lauda va estar exposada al públic en el vestíbul del Museu de Mataró, a l’anomenada casa de Can Serra.  L’any 1975 la lauda va passar a mans del Museu Arxiu de Santa Maria i es va col·locar a la cripta de la Capella dels Dolors. Però amb el temps van sorgir problemes en la integritat de la peça a causa de les condicions ambientals adverses.  Després d’un complex procés de restauració, dut a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, la lauda s’exposarà a l’antic baptisteri de Santa Maria, espai situat a la planta baixa, sota la torre del campanar, espai ben accessible que garanteix una bona visibilitat de l’objecte museístic en condicions òptimes. La nova ubicació farà més proper aquest element patrimonial tan important de la nostra història. Serà més proper per la comunitat parroquial i pels visitants.