Artur Mas assegura que no caldrà patir pel boicot comercial en cas d’independència

Text: Barcelona Maresme Business Club
1003

El president del PDeCat, Artur Mas, ha tranquil·litzat l’empresariat davant l’hipotètic boicot comercial al que es podrien veure sotmeses les empreses catalanes en cas que el proper 1 d’octubre guanyés el sí a la independència. “On patirem més no serà en el boicot comercial, sinó en la negociació”, va dir Mas en el marc d’una trobada amb els socis del Barcelona Maresme Business Club.

El 129è president de la Generalitat es va mostrar convençut que el referèndum es celebrarà: “Ens hem de preparar perquè sigui així tot i que l’estat l’intentarà combatre de totes, totes”, va dir. Per Mas, el més important és garantir una alta participació al referèndum i aconseguir un resultat “prou clar”. Llavors, el repte serà aconseguir iniciar una negociació amb Espanya i Brussel·les. “Si guanya el sí, de seguida s’haurà d’obrir un marc de negociació. L’altre tema és si l’altra part acceptarà o no aquesta negociació”.

Segons Mas, les principals preocupacions estan ara en aconseguir la participació necessària per legitimar els resultats i en acosenguir iniciar la negociació amb l’Estat

El president Mas va reconèixer que en situacions similars s’ha produït l’anomenat “efecte frontera”, pel qual durant un temps es pot minvar el comerç bilateral entre Catalunya i Espanya. Però tot i això, creu que si hi ha boicot serà moderat i que podria afectar més als més marquistes i no tant als productes generals: “No té cap sentit fer un boicot, ni en un sentit ni en l’altre. A més, avui molt consum es fa a través de cadenes integrades que són molt pragmàtiques”, va dir, tot afegint que, avui, el mercat espanyol “segueix sent important, però cada vegada ho és menys per a les empreses catalanes”.

Segons Mas, les principals preocupacions estan ara en aconseguir la participació necessària per legitimar els resultats i en aconseguir iniciar la negociació amb l’estat. “Si es comença, serà amb el deute públic, que és d’un bilió d’euros”, va apuntar. En aquest sentit, remarca que llavors “s’haurà de repartit tot, els actius i també els passius”. Mas està convençut que en cas d’assolir la independència, la relació amb Espanya “serà millor perquè serà una relació entre iguals”.

El president també creu que, d’entrada, Catalunya no comptarà amb el suport d’Europa

El president també creu que, d’entrada, Catalunya no comptarà amb el suport d’Europa. En aquest sentit, va explicar que els estats europeus estan debatent sobre la qüestió catalana i que davant el procés se senten que “no poden rebutjar el concepte referèndum però volen evitar el concepte d’independència de Catalunya perquè els genera conflictes amb Espanya”. També va afegir que a Europa “no entenen la posició immobilista del govern espanyol ni la judicialització del procés”.

Mas va lamentar que Espanya s’hagi tancat en banda i hagi mantingut al llarg dels darrers anys una posició d’incompliment de promeses que ha fet “que es trenqui tota la confiança”. La realitat, segons el president, és que “L’estat espanyol no té un projecte per Catalunya, perquè si el tinguessin i el posessin sobre la taula amb garanties, estic segur que la gent el votaria”.

Durant la seva intervenció, Mas va assenyalar alguns aspectes econòmics del futur estat català. Així, per exemple, va dir que “caldrà assegurar que tenim un banc central català i aspirar a que el nostre banc de referència sigui el Banc Central Europeu”. Tampoc va descartat la possibilitat que durant un temps es produeixi una dualitat en el sistema de recaptació d’impostos, amb una hisenda espanyola i al mateix temps, la hisenda catalana.

COMPARTIR