Atenció centrada en la persona a partir del mètode de validació de Naomi Feil

Text: Residència Laia
652

A la Residència Laia utilitzem la teràpia de validació amb persones amb deteriorament cognitiu en diferents fases i  també en persones que tenen algun tipus de malestar emocional, com podria ser possibles resistències en relació a l’acceptació de la pròpia vellesa.

Els resultats obtinguts des de la nostra experiència són molt satisfactoris tant pel que fa a la millora de  l’estat d’ànim dels residents com la millora de la comunicació entre residents i famílies i també amb  el propi personal assistencial.

Parlem de la teràpia de validació com un mètode que  es podria incloure entre el grup de teràpies que busquen promoure un enfocament centrat en la persona, ACP, des d’ una dimensió  mes emocional.

Feil (1993) identifica diverses creences i valors que són la base de l’enfocament de validació, encara que novament, molts d’aquests també formen part d’altres enfocaments centrats en la persona:

1. Totes les persones són úniques i han de ser tractades com a individus.

2. Totes les persones són valuoses, independentment del seu grau de desorientació.

3. Hi ha motius darrere de la conducta de les persones grans desorientades.

4. La conducta en la vellesa no només és una funció dels canvis anatòmics del cervell, sinó que també reflecteix una combinació de canvis físics, socials i psicològics que ocorren durant la vida.

5. Les persones grans  no poden ser obligades a canviar les seves conductes. Les conductes només es poden canviar si la persona vol canviar-les.

6. Les persones grans  han  de ser acceptats sense crítiques.

7. Certes tasques de la vida s’associen amb una determinada etapa de la vida. La incapacitat de completar una tasca, en l’etapa de la vida corresponent, pot causar problemes psicològics.

8. Quan falla la memòria més recent, la gent gran tracta de restaurar l’equilibri en les seves vides, en recuperar els records més antics. Quan falla la vista, utilitzen la seva imaginació per veure. Quan perden l’audició, escolten els sons del passat.

9. Els sentiments dolorosos disminuiran si s’expressen, reconeixen i validen per un oient de confiança. Els sentiments dolorosos que s’ignoren o reprimeixen, adquiriran força.

10. L’empatia augmenta la confiança, redueix l’ansietat i restaura la dignitat.

Feil (1993) Defensa fermament els beneficis de la teràpia de validació. Considera que els beneficis per a les persones amb demència inclouen: la restauració de la pròpia autoestima i també :

– La reducció del grau en què les persones grans s’aïllen del món exterior.
– La promoció de la comunicació i la interacció amb altres persones.
– La reducció de l’estrès i l’ansietat.
– L’estimulació del potencial latent.
– L’ajuda per a resoldre assumptes inconclusos de la vida.
– La facilitació de la vida independent durant el major temps possible.

COMPARTIR