“Avinturat és una botiga online però també una comunitat de cellers i enoturistes per compartir experiències”

Text: Gemma Ponce
1804

A l’Eli Cots la inquietud la va endinsar al món del vi. Fa anys que la jove maresmenca va deixar de banda l’administració d’empreses i el màrqueting per centrar-se en la seva passió vinícola. De fet, l’ha viscut des de diferents perspectives; tant darrere del taulell com davant, mentre oferia la carta de vins. Tot això mentre es formava en cursos de tast i enologia. Ara inicia un projecte innovador amb “Avinturat”, que pretén consolidar-se com a un portal que faci de pont entre els cellers i enoturistes. Actualment la plataforma ja compta amb més de 30 cellers i 75 activitats que es poden reservar per mitjà de la seva pàgina web. No obstant, aquests números no paren de créixer, com la il·lusió de l’Eli envers el projecte.

Com sorgeix la idea d’Avinturat?
Penso que es van ajuntar bàsicament dos fets. El primer, aquesta inquietud que em va endinsar en el món del vi, com bé m’heu presentat. I que em feia buscar informació de cellers per Internet, dels que veníem vi a la vinoteca on treballava i per poder visitar-ne d’altres també. I l’altre, el fet que formi part del que en diuen “millennials” o “generació Z” (ja em perdo amb aquests noms), va fer que em cridés l’atenció el buit general que hi vaig veure pel que fa a la digitalització. A nivell dels pocs que tenien una pàgina web actualitzada, els mitjans que t’oferien a través d’aquesta per poder fer-los una visita (si és que trobaves fàcilment la pestanya d’”enoturisme” o “visita’ns”). Doncs, vaig plantejar el projecte per primera vegada, sobre paper, a un treball de la carrera (2016). I vaig seguir formant-me, treballant i observant com avançava el sector vinícola aquí a Catalunya. Amb el que a mitjans de 2018 vaig decidir d’estudiar la viabilitat de fer una botiga online per comercialitzar i vendre directament les activitats de les bodegues de Catalunya. Que d’inscrites n’hi ha més de 700 i al voltant d’un 75% obren les portes per ensenyar-te el seu celler i molts d’aquests, oferir altres activitats d’Enoturisme. Per tant, hi ha feina a fer.

Com definiries l’essència del portal?
Avinturat és una botiga online però també una comunitat de cellers i enoturistes, per compartir experiències. Un pont on trobar-se uns i altres per tastar, jugar, menjar, degustar, combinar, respirar aire lliure, natura, preguntar, explorar, descobrir, gaudir, conèixer, aprendre, sentir… En definitiva, convida a aventurar-se en el món del vi i tot el que ho envolta. D’aquí el nom, Avinturat.

Quin és l’objectiu de la plataforma?
Facilitar l’accés dels usuaris (enoturistes) als cellers a través de les reserves online. Promoure un dels elements que conformen part de la cultura i gastronomia del nostre país, el vi, a través de l’Enoturisme. Trencar una mica aquesta barrera de quan ens iniciem en el món del vi, i ens trobem enmig d’un tast havent de trobar aromes, sabors, colors amb un vocabulari poc o gens conegut. I mostrar el mix que s’ofereix amb aquesta modalitat de turisme entre l’aprenentatge vinícola per a tots els nivells, junt amb la diversió de combinar-ho amb activitats esportives, o gastronòmiques, tallers complementaris, experimentar amb els sentits, etc. I ajudar a tota mena de cellers (micro, petits i mitjans) a arribar a més gent, possibles visitants i compradors del seu producte. Sempre valores més un vi (i qualsevol producte) quan has conegut com l’han elaborat i qui hi ha darrere de cada ampolla.

Estàs satisfeta amb la rebuda que ha tingut fins ara Avinturat?
Molt. Tant per la bona predisposició dels cellers com per la confiança que han dipositat en mi i el projecte des de l’inici. I els que s’hi van sumant i interessant un cop engegat tot plegat. Anem a l’una, sobretot encara més arran de la Covid. I tots hi estan posant molts esforços per continuar obrint i ensenyant casa seva.

I per altra banda, també contenta per la rebuda, havent obert la venda online just en el desconfinament d’enmig de la pandèmia i crisi d’un sector com el turisme, que mou al voltant d’un 14% del PIB.

Ara bé, també se’ns ha brindat l’oportunitat a totes i tots de visitar als que tenim a prop i moure’ns pel nostre propi país. Així que a mesura que anem guanyant encara més confiança de moure’ns, seguint les mesures de seguretat i amb sentit comú, podrem anar recuperant el moviment habitual de visites. Entre tots ho farem.

Què podem trobar a la pàgina web?
Activitats de tota mena que es poden relacionar amb una visita i tast a un celler. Senderisme, marxa nòrdica, caiac, ruta amb bicicleta, amb 4×4, descens a un avenc, maridatges (amb formatges, pernil, xocolata), pícnic i esmorzar entre vinyes, escape rooms i jocs de pistes, rutes culturals, tallers com el de crear el teu cava…  Des de la pàgina d’inici ja pots fer la cerca per tipus d’activitat (visita i tast, gastronòmica, d’aventura, amb l’elaborador, cultural, tallers, sensorials, etc.), a més de la data i cerca per paraula clau (o població). I després per trets diferencials dels cellers (ecològics i biodinàmics, amb activitats per a tota la família, amb accessibilitat, projecte social, que tinguin restaurant a les mateixes instal·lacions, i espais per a activitats d’empreses).

A més de l’opció de poder fer un val regal monetari per bescanviar amb l’activitat que l’obsequiat desitgi.

A quines DO podem arribar a través d’Avinturat?
Amb www.avinturat.com pots arribar a totes les diferents zones de Catalunya. DO Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona, Terra Alta. N’hi ha d’alguna que tenim més oferta que d’altres. Però anem sumant setmana a setmana nous cellers i ofertes d’activitats.

Què ens fa falta per “Avinturar-nos”?
Si tens ganes de passar-ho bé, desconnectar i t’agrada fer activitats a l’aire lliure, si vols saber més sobre cellers de Catalunya, qui i com elaboren els seus caldos i tastar els seus vins, ja ho tens pràcticament tot.

Només has de pensar amb qui et ve de gust de fer una de les activitats que oferim, triar la que més t’agradi i reservar-la a través de la nostra web.

COMPARTIR