Ca l’Arenas revisa els últims 75 anys d’història de l’art a Mataró

Text: Ajuntament de Mataró
745

La temporada 2013-2014 de Ca l’Arenas, Centre d’art del Museu de Mataró, es va inaugurar el passat 26 d’octubre amb “Art a Mataró-1942-1958: els anys de la represa”. Serà la primera de les tres temporades del cicle “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró”, que s’allargarà fins al 2016.

El cicle “Revisions, 75 anys d’art i cultura a Mataró” ha estat concebut amb l’objectiu de recuperar i recapitular la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat desenvolupada pel Museu de Mataró des d’inicis dels anys 40 fins a l’actualitat, emmarcant-la dins la història cultural mataronina, no només des d’un punt de vista local, sinó situant-la en el context històric del país.

Primera temporada del cicle

“Art a Mataró, 1942-1958: els anys de la represa” és el títol genèric de la temporada 2013-1014 de Ca l’Arenas, la primera del cicle, que ha estat comissariada per Àlex Mitrani, historiador de l’art i expert en aquest període.

La supervivència i la recuperació cultural de Mataró durant la postguerra va ser un procés laboriós compartit per individualitats i col·lectius. Per explicar aquest complex període s’ha pres com a fil conductor el paper de lideratge del Museu de Mataró durant els anys que van des de la seva fundació fins a la mort del seu impulsor i primer director, Rafael Estrany. La sala d’exposicions del Museu va exercir rols de suplència cultural per manca d’altres infraestructures privades i públiques. Van ser uns anys difícils però, alhora, emocionants i profitosos per Mataró, en els quals es van produir debats i experiències diverses que van posar a la ciutat en un lloc privilegiat en el mapa creatiu del país.

L’exposició central de la temporada, “Modernitat en temps difícils”, al primer pis de Ca l’Arenas, fa una revisió interpretativa de la programació expositiva i cultural del Museu de Mataró dels anys quaranta i cinquanta del segle passat, i ens hi aproxima a partir de l’exhibició de l’obra dels artistes que van exposar en aquella època i que ara pertanyen a col·leccions públiques i privades. Artistes importants de la ciutat com Estrany, Cuyàs o els Germans Arenas van conviure en aquells anys amb avantguardistes com Rovira-Brull, Alcoy o Villèlia i, tots ells, al costat de noms essencials com Tàpies, Ponç, Cuixart, Hernández Pijuan o Tharrats -entre d’altres-, que van exposar individualment al Museu, alguns d’ells per primera vegada.

Dins la programació d’exposicions temporals, a la planta baixa de Ca l’Arenas -sala 1 i galeria- s’hi podran veure tres exposicions per parelles d’artistes catalans que van exposar al Museu de Mataró, significatius en l’evolució de la modernitat artística, tant de Mataró com de Catalunya. Amb “Joan Brotat i Enric Planasdurà: primitivisme i abstracció” s’obre el programa i, posteriorment, es presentaran les mostres duals dedicades a Alcoy i Hernàndez Pijuan i Villèlia i Tàpies. A la sala 2 es presenta una seqüència dels treballs de tres artistes contemporanis (Rafel G. Bianchi, Domènec i David Bestué) que proposen una lectura actual, analítica i crítica, sobre l’art, la cultura i la política del període de postguerra mataronina.

COMPARTIR