Cabrils acull les Jornades dedicades al paper de les comunitats en la gestió del patrimoni cultural

Text: Jordi Montlló
443

Les Jornades organitzades a Cabrils pel Museu Comunitari de Cabrils (COMCA), conjuntament amb els Amics de Riba-roja d’Ebre, que es desenvoluparan al llarg del matí de dissabte 9 de març, estan pensades per a tots els públics i són gratuïtes. També s’adrecen a totes aquelles persones que treballen de forma voluntària o professional en el món dels museus i el patrimoni cultural i/o natural, a estudiants que en volen formar part de forma professional i a les entitats culturals i centres d’estudi.

El paper de les comunitats en la gestió del patrimoni és el tema a debatre; amb la presentació de casos i exemples de les Terres de l’Ebre, de l’Alt Urgell, del Vallès o d’Astúries. Aquest darrer és l’experiència de La Ponte-Ecomuséu de Santu Adrianu, entitat que ha celebrat el seu desè aniversari i ha obtingut el premi Hispania Nostra a les bones pràctiques en conservació de patrimoni. A continuació es durà a terme una taula rodona moderada per Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, on els assistents hi podran participar.

Volem que sigui un espai de reflexió per a tothom i serveixi per enfortir-nos i promoure noves accions en benefici del patrimoni, que no és altra cosa que el benefici de la comunitat. Per fer-ho més inclusiu i obert, la inscripció és gratuïta, però per facilitar l’organització, demanem que ompliu el formulari corresponent que trobareu a la pàgina web del Museu Comunitari de Cabrils.

Tot i que no és un concepte nou, cada cop es parla més de la participació ciutadana en museus i centres de gestió del patrimoni. Tant és així que l’ICOM ha actualitzat la definició de museus, després d’un llarg procés de reflexió, afegint-hi conceptes fins ara inèdits com inclusivitat, diversitat, sostenibilitat o la participació de les comunitats. L’Observatori de Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya ja fa anys que dedica les seves jornades anuals a temes equivalents.

A Catalunya, especialment, ja sabem el paper que l’anomenada societat civil ha tingut en la conservació del patrimoni i, fins i tot, en la creació de museus. No només de petits museus locals, sinó també d’un museu tan important com és el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica.

A més a més, aquesta institució anomenada “museu” també ha evolucionat i no només ha obert les portes a la ciutadania, sinó que ha enderrocat els murs que el constrenyien i ha descobert el ric patrimoni del seu entorn. Ja coneixeu el canvi de paradigma dels ecomuseus, que podem fer extensible a tots els museus de societat i comunitaris: patrimoni versus col·lecció; territori versus edifici i comunitat versus públic.

Però tot això cóm es tradueix? El patrimoni no només no està absent de conflicte sinó que el conflicte en forma part intrínseca, com en tota relació social. Per aquest motiu, us volem presentar una sèrie de casos on la comunitat s’ha empoderat per gestionar el patrimoni cultural, com a reforç a les institucions o independentment d’elles. Seríem incoherents si ens quedéssim en aquesta fase passiva i, per tant, hem previst una taula rodona on poder-ho discutir més informalment i que tothom qui vulgui participar pugui exposar el seu cas i les mancances del dia a dia.

COMPARTIR