La marca de joieria Tous, amb el seu característic osset, és una de les més conegudes i desitjades del món. El seu origen es remunta a la petita joieria fundada el 1920 a Manresa i avui és un imperi empresarial en mans de les quatre netes dels fundadors. Dels reptes de gestionar una empresa familiar amb dimensions internacionals, i de consolidar-se com a producte de luxe assequible sense morir en l’intent, en va parlar la vicepresidenta executiva Rosa Tous, en el darrer esdeveniment de l’any organitzat pel Barcelona Maresme Bussiness Club.
Durant la conversa van sorgir qüestions com la recerca de l’equilibri entre negoci i imatge de marca, la relació amb els partners internacionals, la planificació de futur d’una empresa de gestió familiar, l’adaptació de la marca als diferents mercats arreu del món sense perdre l’essència local, els reptes d’adaptar-se al nous hàbits de consum online, especialment en un sector on el seu públic no hi està tant habituat; o la importància d’oferir un producte de qualitat. Perquè, tal i com va dir Tous citant al fundador de Rolex, “cada producte ha de ser un ambaixador de la teva marca”.
Rosa Tous, que també és la responsable de la comunicació interna i externa de la companyia, va explicar com l’empresa va néixer “del somni de fer més gran” la joieria familiar creada pels seus pares. De les primeres botigues a Lleida i Barcelona a mitjans dels anys vuitanta fins al Flag Ship, la botiga premium oberta conjuntament amb Rolex aquest mes de novembre en un edifici singular del Passeig de Gràcia, Tous és un exemple de la visió d’uns comerciants que han sabut mantenir-se fidels a sí mateixos “fent allò que sabem fer”. Però al mateix temps, Tous ha sabut trobar les aliances i els partners necessaris per donar un nou impuls a la marca i convertir-la en objecte de desig arreu del món.
Tous va parlar de les diferents fases de creixement de l’empresa, des de la creació d’un sistema de societats participades que els va permetre “fer un creixement molt ràpid” fins al procés de reposicionament de marca que van haver d’abordar per no perdre el seu públic mig. A mitjans de la dècada del 2000, la marca Tous es va popularitzar de forma massiva. Les conseqüències van ser, per una banda, un creixement dels ingressos però, per l’altra, un desdibuixament del públic objectiu i de la imatge de la marca. “El més difícil va ser adonar-nos que estàvem perdent el nostre públic, perquè l’empresa registrava creixements del 20-25%”, va explicar Rosa Tous, per exemplificar com, en ocasions, no tot s’ha de valorar des dels comptes de resultats. “Nosaltres volíem ser la marca de joieria més coneguda i al mateix temps desitjada del món, això implica un factor d’exclusivitat i d’aspiracionalitat, i ara cerquem aquest equilibri”, va explicar.