Caixa Laietana ha obert una nova convocatòria del Premi Iluro 2011 de monografia històrica, un guardó consolidat dins el panorama cultural català que enguany celebra la 53a edició. Dotat amb 9.000 euros per al guanyador, el Premi s’atorga al millor treball inèdit sobre Mataró o sobre la comarca del Maresme, tant de caràcter general, com sobre un determinat període o tema (art, arqueologia, economia, folklore, etc.). El guardó es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fons documentals, com també a biografies i autobiografies que constitueixin una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme.
Com també informa l’entitat financera mataronina, totes les persones interessades a participar al Premi han de presentar les seves obres abans del 15 de setembre al Centre de Cultura Caixa Laietana (Carrer d’En Palau, 18, Mataró). D’altra banda, les bases completes es poden consultar a la següent pàgina web: www.premiluro.cat.
El Premi Iluro el va instituir Caixa Laietana l’any 1959 i després d’una llarga trajectòria, amb una setantena de llibres publicats, ha esdevingut una via expressiva fonamental de la investigació històrica de Mataró i el Maresme. L’any 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria. Ha estat presidit en diferents etapes per rellevants personalitats de la història i les lletres catalanes i gràcies a l’aportació de treballs que s’hi han presentat i publicat s’ha confegit una valuosa col·lecció de monografies.
Presentat el treball guanyador de l’accèssit al Premi Iluro 2010
El passat 5 de maig va tenir lloc a l’Ateneu Caixa Laietana la presentació del treball que va resultar guanyador de l’accèssit al Premi Iluro 2010 de monografia històrica.
Sota el títol De la civitas d’Iluro a Alarona (Mataró, Barcelona) entre la tetrarquia i els carolingis, l’historiador doctorat en arqueologia, Joan Bonamusa i Roure, hi analitza els orígens de la ciutat d’Iluro, fundada pels romans, fins a la reorganització carolíngia del territori de la Catalunya vella. Com se sap, Iluro és el topònim que va tenir Mataró en l’antiguitat fins que va convertir-se en Alarona. El voluminós treball, de gairebé 1.000 pàgines és una nova aportació al patrimoni històric local.
L’acte de presentació va comptar amb la intervenció de la Dra. Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arquelogia Clàssica. Rodà va lloar el Maresme com una de les comarques que “més ha estudiat la història”, així com “diverses generacions d’historiadors s’hi han donat la mà i mantingut el caliu”. També va destacar “l’afany d’exhaustivitat, les ganes de saber-ho tot, de portar-ho tot a la difusió pública”, de l’autor de la monografia.
Per la seva banda, el president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, va apuntar durant l’acte la seva satisfacció en relació als recents acords tancats amb Bankia, el banc creat per la fusió de caixes en el qual està Caixa Laietana. “Hem passat de ser una petita caixa a una grandíssima entitat financera. Hem mantingut l’estatus de Caixa i Obra Social. Som més forts i hem mantingut les essències com l’Obra Social, que continuarà atorgant el Premi Iluro”, va dir.