Caixa Laietana presenta l’obra guardonada amb el Premi Iluro 2011

Text: Redacció  // Foto: Conxi Duro
1612

El treball de Gurrera va resultar guanyador del Premi Iluro 2011 de monografia històrica, concedit el passat 8 de novembre de 2011 per la Fundació Caixa Laietana. El llibre d’enguany és el 75è llibre del Premi Iluro.

Sota el títol Els orígens de la xarxa escolar de Mataró (1808-1868), la historiadora Montserrat Gurrera i Lluch, mestra pedagoga que desenvolupa la seva activitat professional al Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, doctorada en pedagogia per la Universitat de Barcelona el 2005, ha fet una monografia sobre la història de l’ensenyament a la ciutat.

Montserrat Gurrera, en el seu llibre, fa una anàlisi del naixement del sistema educatiu del segle XIX inscrit en una conjuntura de grans canvis, sobretot socials, que afecten molt directament l’escola i que a més, contribueix a omplir un buit en el camp de la historiografia local del segle XIX.

En la seva intervenció, Gurrera va destacar els eixos que vertebren el seu treball, fent extensiu un agraïment a arxivers, nombroses persones que li han donat suport i al Premi Iluro per permetre que l’obra surti publicada.

Aspectes com el context sociocultural, la Ley de Instrucción Pública el 1857 (d’ensenyament obligatori), que no tenia mitjans per complir-se, o com “el desori que hi havia es va anar endreçant”, van servir perquè l’autora desglossés l’ensenyament a la capital del Maresme i com aquest anava creixent progressivament i millorant.

Per la seva banda, en el marc de l’acte de presentació, el Dr. Conrad Vilanou Torrano, catedràtic de Pedagogia de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, va pronunciar una conferència sobre “L’ensenyament al segle XIX: les lliçons del passat”, un elogi al món d’ahir i a l’ensenyament del segle XIX. Lliçó magistral a través de la qual els oients van poder capbussar-se en l’”experiència del passat per treure un bri i espurna per sortir de l’atzcucac en el quals ens trobem”, com va assegurar el ponent.

Vilanou va analitzar com actualment “tenim nostàlgia d’un món de seguretats perquè vivim incertesa”, i com el món d’ahir –el final del qual va situar al Maig del 68– recorda “uns valors fugissers que es van mantenir fins als anys 60”. Alhora, va repassar com el “nostre món de seguretat aparent s’ha esmicolat” i va fer un elogi “al món d’ahir perquè sabíem que si estudiàvem podíem sortir-ne”.

Resseguint aspectes com el respecte que es tenia als mestres, les ganes d’aprendre o l’escola com invent de la modernitat, a començaments del segle XIX, Vilanou va incidir en com “la gent del món d’ahir teníem ganes d’aprendre” i com “la professió ha guanyat la vocació” i cal recuperar aquesta “vocació”.

En concret, de l’obra que es presentava va destacar-ne la vàlua i assegurar que la seva autora “ha fet un llibre en xarxa, una cartografia de l’ensenyament a Mataró”.

L’acte de lliurament, davant de més de 200 persones, va ser presidit per la regidora Núria Calpe, segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Mataró, i el vicepresident de Caixa Laietana, Jordi Beltran.

En la seva intervenció, Beltrán va reivindicar “el paper de les caixes en l’obra social”. També va recordar que l’entitat ha estat molt vinculada a l’ensenyament de Mataró, destacant la biblioteca i el fons documental com a mostres de sensibilització amb l’educació a la ciutat. Pel que fa a Montserrat Gurrera, va agrair-li el treball de l’obra publicada, amb prop de 700 pàgines i un CD. Beltran va comparar el volum amb el 1r Premi Iluro, l’any 1950, de 50 pàgines.

Per la seva banda, Calpe va encoratjar l’entitat mataronina a continuar amb un certamen com el Premi Iluro, “que ha permès que Mataró sigui una de les ciutat catalanes més ben estudiades i documentades”.

 

COMPARTIR