La gent gran i els infants amb disfuncions neurològiques greus que pateixen disfàgia són els col·lectius beneficiaris de la campanya
El passat 28 de novembre es va presentar el sopar solidari que clourà la campanya “El menjar cura!” de captació de fons per a la recerca en disfàgia (dificultat per empassar).
Laura Seijo, regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Mataró, i Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), van anunciar que el sopar se celebrarà el 13 de desembre al foyer del Tecnocampus de Mataró, i ja es poden comprar els tiquets a http://impulsemlarecerca.csdm.cat.
Durant l’acte, Pere Clavé, director acadèmic del CSdM, va presentar un dels projectes que es finançarà amb els diners recollits i que consisteix en una investigació-intervenció amb 500 persones de més de 70 anys ingressades a l’Hospital de Mataró. Aquest projecte de cribratge hospitalari, pioner a l’Estat, s’afegeix al ja posat en marxa a l’escola d’educació especial L’Arboç de Mataró, que gestiona la Fundació Maresme, i que, a diferència del presentat, focalitza en infants i adolescents amb disfuncions neurològiques greus.
Disfàgia i envelliment. Una de cada quatre persones ancianes no poden menjar ni beure amb normalitat (unes 4.000 només al municipi de Mataró), i la incidència de la disfàgia augmenta entre els que requereixen ingrés hospitalari. Així, la meitat de les persones de més de 70 anys que ingressen en un hospital no empassen bé, i el gran problema és que en la majoria dels casos no estan diagnosticades.
Com a conseqüència, moltes pateixen desnutrició, deshidratació i pneumònia, el que es tradueix en crisis i reingressos freqüents i, finalment, en una mortalitat més elevada que les persones que sí que poden empassar bé.
Una iniciativa mataronina, pionera a l’Estat. “El menjar cura!” finançarà un estudi amb 500 malalts de més de 70 anys ingressats a l’Hospital de Mataró. L’objectiu és validar un protocol d’actuació dissenyat per professionals del centre mataroní que es vol estendre com a pràctica clínica habitual a altres centres hospitalaris del país.
El model mataroní per abordar la disfàgia als centres hospitalaris comença per fer un cribratge dels pacients quan ingressen per, a continuació, dissenyar dietes personalitzades i adaptades al grau de dificultat per empassar que tingui cadascun d’ells. Finalment, l’equip de dietistes del centre ensenyaran els pacients i cuidadors com cuinar plats de textura adaptada, saludables i apetitosos.
En paral·lel, s’avalua i es tracta la higiene oral i es fan recomanacions per reduir els bacteris a la boca, que poden arribar als pulmons i provocar pneumònia.
Els resultats de l’estudi pilot realitzat a l’Hospital de Mataró, i que ara es vol ampliar a 500 persones, demostren que els ancians amb disfàgia tractats amb la IMM redueixen els reingressos hospitalaris a la meitat (15,63% vs. 33,87%) i baixen a una quarta part les infeccions respiratòries (6,67% vs. 23,39%) amb l’augment consegüent de la supervivència i la qualitat de vida.
Sopar solidari i suport a les xarxes. “El menjar cura!” culminarà el pròxim 13 de desembre amb un gran sopar de gala solidari al Foyer del Tecnocampus de Mataró. El periodista mataroní Espartac Peran conduirà aquest sopar que comptarà amb l’actuació de “Comediants”. Els tiquets ja es poden adquirir a http://impulsemlarecerca.csdm.cat.
D’altra banda, diversos esportistes, actors, humoristes, periodistes i dissenyadors han mostrat el seu suport a la campanya amb vídeos publicats a les seves xarxes socials.
Tan freqüent com la diabetis. La disfàgia és tan freqüent com la diabetis però, a diferència d’aquesta, està molt poc diagnosticada. La dificultat per poder empassar menjar i begudes amb normalitat augmenta les probabilitats de patir desnutrició, infeccions respiratòries i un deteriorament notable de la qualitat de vida i l’autonomia personal. La disfàgia afecta sobretot a la gent gran i, també, a qui pateix una disfunció neurològica greu a conseqüència d’un ictus, una malaltia degenerativa (Parkinson, Alzheimer) o una paràlisi cerebral en néixer, per exemple.
Recerca global, impacte local. El Menjar cura! s’emmarca en la política estratègica del CSdM de fomentar la investigació biomèdica lligada a la comarca i molt focalitzada en problemes de salut que afecten col·lectius concrets. El Consorci destina més de 800.000 € anuals a activitats de recerca i l’objectiu és poder arribar al milió d’euros gràcies a la implicació del teixit social, associatiu i institucional del Maresme. El CSdM impulsa “El menjar cura!” amb el suport de l’Ajuntament de Mataró i la col·laboració de la Fundació Maresme.