Can Marfà mostra la història de l’alimentació a Catalunya

Text: Redacció
369

El passat 25 de novembre  a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró es van inaugurar Menús de guerra i El Farcell de la Postguerra, produïdes pel Museu d’Història de Catalunya per a la Xarxa de Museus d’Història i Monuments.

Les exposicions traslladen al visitant a moments històrics del passat segle XX que han tingut una importància cabdal en la tradició i cultura alimentàries a Catalunya. Menús de guerra i El Farcell de la Postguerra, que s’exhibeixen per primera vegada de manera conjunta a Mataró, han estat creades amb una idea de continuïtat cronològica pel mateix equip de disseny i comissariat, per endinsar-se en alguns d’aquests  moments històrics, en que l’alimentació de la població ha estat un assumpte de vital importància i preocupació.

La mostra inicia el seu recorregut (Menús de guerra) posant el focus en la Segona República. Perquè com en tants d’altres ordres de la societat i la cultura, la primera meitat dels anys trenta a Catalunya va significar, també per la cuina i l’alimentació, un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat d’oferir una mirada nova i modernitzadora. Però tota aquesta història d’innovació i modernitat va quedar estroncada per l’alçament militar, la guerra civil i la posterior dictadura.

La segona part de l’exposició (El farcell de la postguerra) vol retre homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, i se centra a explicar com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, cap a l’any 1951.

Les exposicions es podran veure fins el dia 18 de febrer.

COMPARTIR