Catalunya al capdavant d’Europa en abandonament escolar post-obligatori prematur

Triangle Acadèmia.
577

Tot i que les dades han millorat a Catalunya en els darrers anys, l’abandonament dels estudis un cop s’ha superat la fase obligatòria dels mateixos (ESO) està per sobre dels valors mitjos europeus, només per darrera de Romania.

Quines són les causes d’aquests resultats tant poc estimulants com a societat?

  • L’origen social, el nivell d’estudis i de renda de les famílies. En famílies d’origen migrant i en famílies amb rendes baixes, el percentatge d’abandonament pot arribar fins al 40 %.
  • Un currículum en el cas de batxillerat, amb una densitat i exigència mal dimensionades, els nois i noies s’enfronten a dos cursos que marcaran el seu futur acadèmic i en alguns casos professional preparant les avaluacions del propi curs, la preparació d’unes PAU molt competitives i el desenvolupament i defensa d’un Treball de Recerca.
  • Una FP, que tot i la seva clara millora en l’enfocament professional del seu currículum, té un dèficit de places en determinades especialitats que fa que molts alumnes no puguin iniciar els estudis que voldrien.

Què es pot fer des de l’Administració des de la societat per millorar-ho?

  • Assignar recursos a la detecció precoç dels alumnes en risc d’abandonament i fer seguiment i orientació a l’alumne i a les famílies per optimitzar el seu rendiment.
  • Augmentar tant el finançament per beques com la possibilitat de beques salari per aquelles famílies on no es pugui prescindir del sou del fill/a
  • Revisar el currículum del Batxillerat, passant de 2 a 3 anys amb un darrer curs més orientat a l’especialització dels estudis universitaris i amortitzar un any de molts graus universitaris passant de 4 a 3 anys.
  • Augmentar les places d’aquelles especialitzacions de la FP amb més demanda i incrementar les places de la FP dual.

Tenim un debat important. Administració i agents socials tenim un repte important per evitar obrir encara més l’esquerda social.

COMPARTIR