En una escena que recorda més a una estrena de cinema, centenars de persones s’apilonen als centres comercials d’arreu del món per a un propòsit singular: escanejar els seus iris a canvi de criptomonedes. Aquest fenomen, impulsat per la start-up Worldcoin, liderada per un dels fundadors d’OpenAI, Sam Altman, està captant l’atenció internacional i, ara, s’estén també a Barcelona.
L’objectiu de Worldcoin és ambiciós: crear la base de dades biomètriques més gran del món, amb la promesa d’escanejar més de 2.000 milions d’iris. El procediment és sorprenentment senzill: les persones es dirigeixen als estands instal·lats als centres comercials, on les màquines, anomenades ‘orbs’, realitzen els escanejos. A canvi, els participants reben un identificador digital únic (World ID) i una quantitat de criptomonedes pròpies, anomenades WLD, valorades en uns 40 dòlars.
A Catalunya, aquesta tendència s’ha estès ràpidament. Centenars de persones fan cua a centres comercials com La Maquinista, Glòries, La Farga a l’Hospitalet de Llobregat, l’Splau a Cornellà o Mataró Park. No obstant això, malgrat la creixent popularitat d’aquesta pràctica, hi ha veus crítiques que alerten sobre els riscos per a la privadesa i la protecció de dades.
PERILLS. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha emès una advertència sobre els possibles perills que aquesta acció comporta. Segons l’organisme, les dades biomètriques, com les emprades en l’escaneig de l’iris, permeten una identificació inequívoca de la persona a través de característiques físiques que no poden canviar al llarg de la vida.
Això planteja serioses preocupacions sobre la privadesa i la seguretat de les dades personals dels individus. L’ús massiu de dades biomètriques amb tecnologies com el reconeixement facial, segons l’APDCAT, hauria de limitar-se a casos molt específics dins de la normativa de protecció de dades, tenint en compte el seu impacte en els drets i llibertats individuals.
A més, l’organisme ha informat que diverses autoritats i organismes de la Unió Europea estan investigant si aquesta iniciativa compleix amb els principis i obligacions establerts pel Reglament General de Protecció de Dades. Fins que els seus impactes reals estiguin determinats, s’aconsella prudència davant d’aquesta pràctica emergent.
Així, mentre els centres comercials de Barcelona continuen sent escenaris de llargues cues de persones disposades a escanejar els seus iris a canvi de criptomonedes, el debat sobre la privadesa biomètrica i la protecció de dades continua encès. Ja pots vendre els teus ulls. D’aquí poc podrem vendre l’ànima.