Coop Maresme, l’entitat promotora del guardó, ha valorat especialment el component de transformació social des d’una perspectiva feminista que té Coop Micaela
“Per apostar per una iniciativa econòmica que garanteix una presa de decisions horitzontals i que afronta la resolució de les necessitats de forma integral des d’una perspectiva feminista”. D’aquesta forma el jurat anunciava el projecte guanyador de la tercera edició del premi Pepa Maca, Coop Micaela, durant la III Nit del Cooperativisme (#NitCoop2021) que ha tingut lloc aquest dijous 30 de setembre al Pati del Cafè Nou de Mataró, espai icònic del cooperativisme de la ciutat.
Constituïda per dones migrants de la comarca del Maresme que són treballadores de la llar i les cures, les representants de la cooperativa Coop Micaela han reivindicat visiblement emocionades des de dalt l’escenari la seva lluita per acabar amb “l’explotació que vivim les treballadores essencials, en especial quan es tracta de persones migrades, algunes en situació irregular”.
Formalitzades com a col·lectiu l’any 2020 en un context de crisi sociosanitària que les va deixar més desprotegides que mai davant la pandèmia, Coop Micaela s’ha constituït darrerament com a cooperativa a partir de l’assessorament i el suport tècnic que ofereix Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu de la comarca. “Nosaltres també creem economia. El nostre projecte neix com a utopia, com una forma de voler justificar perquè pensem que la única forma de canviar la situació d’explotació que vivim les treballadores essencials és a través de les pròpies treballadores. Ho hem posat tot en aquesta cooperativa. Som un projecte d’economia social, feminista, anticapitalista, antiracista”, ha reivindicat Silvia Llanto.
A través del model cooperatiu i en el marc de l’economia social i solidària, les Micaela es posicionen en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d’humanitzar tant a les usuàries com a les treballadores que estan al servei de la vida de les persones. Defensant que el sector que les ocupa “no és servitud”, exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.
Els altres dos projectes que van completar el procés descrit a la convocatòria són El Monocle, projecte audiovisual i de comunicació social format per joves estudiants i que està treballant per constituir-se com a cooperativa, i La Montnegre, cervesera artesana de l’Alt Maresme, formada per socis de Calella i Canet de Mar. Precisament, durant la III Nit del Cooperativisme s’ha pogut degustar aquest producte que reivindica els valors de la proximitat i que preconitza un consum artesanal i de proximitat.
L’ajut Pepa Maca està valorat en tres mil euros i inclou un acompanyament formatiu des de Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del Maresme. El jurat del premi, que ha posat de manifest la dificultat d’enguany a l’hora d’escollir projecte guanyador per la vocació transformadora d’aquests, el formaven representants de les entitats agrupades de l’Ateneu: Fundació Unió de Cooperadors, Facto, Clack, Fundació Maresme i l’Esberla.