Dues exposicions celebren els 175 anys del tren Barcelona – Mataró

Text: Redacció
450

El passat 20 d’octubre es van inaugurar dues exposicions sota el mateix nom, “Barcelona – Mataró, 1848. El tren del Maresme”, que permetrà entendre millor com es va configuar l’inici del ferrocarril a la península i què ha representat aquesta fita històrica per la ciutat, la comarca i el país. Es podran visitar fins al 26 de maig de 2024.

Enguany se celebra el 175è aniversari del primer ferrocarril de la península. Promogut per l’armador i comerciant mataroní Miquel Biada i Bunyol (Mataró, 1789-1848), el ferrocarril va ser inaugurat el 28 d’octubre de 1848, amb un traçat que unia les ciutats de Barcelona i Mataró.

La part de l’exposició “Barcelona – Mataró, 1848. El tren del Maresme” que es podrà veure a Can Serra del Museu de Mataró, se centra en la descripció del context històric, econòmic, social  i cultural de la capital del Maresme a mitjans del vuit-cents; dels ideals de progrés que van motivar la iniciativa de la primera línia de ferrocarril, a partir de la figura del seu impulsor, Miquel Biada, en el context d’una classe burgesa emergent. I també narra l’impacte que tindrà  l’arribada del tren a una ciutat com Mataró en ple procés de transformació d’una economia tradicional basada en l’agricultura i la manufactura, a una economia en el context de la primera revolució industrial, amb les seves llums i les seves ombres.

La mostra exhibeix un conjunt d’objectes i documents procedents dels fons del Museu de Mataró, que es complementen amb d’altres procedents de diverses institucions culturals i col·leccions particulars, com la Biblioteca de Catalunya, la Fundació Iluro, el Museu Arxiu de Santa Maria, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, entre d’altres.

A Can Serra el recorregut s’estructura en tres àmbits temàtics: “Mataró 1848, una ciutat que es transforma”, “Burgesia i Progrés al segle XIX” i “L’Arribada del ferrocarril a Mataró”. A partir d’aquests àmbits el visitant copsarà que A mitjan segle XIX Mataró era una ciutat influent que exercia una important capitalitat en el seu territori i que es va convertir en pol d’atracció d’immigrants que arribaven atrets per la possibilitat de treballar o obrir negocis. També descobriran com era Miquel Biada, un home de negocis que, com molts d’altres, va fer fortuna a les colònies americanes i va defensar el sistema esclavista davant del moviment abolicionista. Per acabar contextualitzant què va suposar l’arribada del tren per a la vida econòmica local.

COMPARTIR