Els dies 12,13 i 14 de maig, Vilassar de Dalt i de Mar tornaran a unir-se amb el Festival Floral, una iniciativa que porta com a cap de cartells a dones. La segona edició comptarà amb artistes emergents i d’altres consolidades, les seves veus s’acompanyaran d’espais singulars, per gaudir de la música a l’aire lliure. En parlem amb Martí Santcliment qui, juntament amb Judit Neddermann, ha impulsat el festival.
Com definiries l’essència del Festival Floral?
El Festival Floral és un festival cuinat a foc lent i organitzat amb molta cura i amor. La seva essència és una programació de molta qualitat, de propostes musicals liderades per dones i que es podran gaudir en espais molt singulars de Vilassar de Dalt i de Vilassar de Mar. Oferim al públic poder gaudir de la millor música i a l’aire lliure, enmig de paratges únics.
Quines novetats hi ha de cara a aquesta edició?
Poder repetir el Festival Floral vol dir, en primer lloc, que hi ha un públic que va respondre positivament a la primera edició i que ens ha donat empenta i energia per a repetir. En aquesta segona edició la principal novetat són les artistes que hi participen, totes elles diferents de la primera edició. També hi haurà un nou escenari, als Forns Romans de Vilassar de Dalt, una arquitectura de 2000 anys d’història i molt desconeguda que acollirà el concert en acústic de les artistes emergents Arar!
Les artistes encara tenen poca cabuda als principals festivals. Floral vol trencar amb aquesta dinàmica però, consideres que encara queda perquè aquesta tendència també arribi a gran escala?
Actualment, les artistes ocupen aproximadament el 40% de les programacions a Catalunya, estem lluny encara de la igualtat de possibilitats i d’espais tot i que mai hi havia hagut tants projectes i propostes musicals liderades per dones com el dia d’avui. Creiem que totes n’hem de prendre consciència, tant les artistes, com els programadors o el públic i responsabilitzar-nos-en.
També s’hi dona cabuda a artistes emergents.
Per a nosaltres és imprescindible donar visibilitat a artistes emergents i aquest any la major part de la programació del Floral està ocupada per noves propostes, com és el cas de Kris Tena però també de Yaima Orozco i Arar. Aquest fet suposa, d’una banda, ser conscients de la dificultat per a moltes artistes de poder accedir als escenaris i compartir la seva música professionalment, però també responsabilitzar-nos, com a programadores, d’oferir una proposta variada i eclèctica, amb el compromís de donar a conèixer propostes de molta qualitat, independentment de si són més o menys conegudes.
Floral és proximitat, però alhora una gran interculturalitat i sons.
Sí, l’únic eix en comú que tenen les propostes que presentem és que la veu n’és la principal protagonista. Així, obrim els concerts a gèneres com la cançó d’autor, els ritmes llatins, la música electrònica, el jazz o la música d’arrel.
Esteu aconseguint unir els dos Vilassars?
D’alguna manera creiem que sí. Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt han viscut molt sovint d’esquenes, amb una gran dificultat per a la mobilitat de la gent d’un poble a l’altre, amb una gran manca de serveis mancomunats entre els dos municipis… Nosaltres volem reivindicar que el patrimoni dels dos pobles és de totes, una persona de Vilassar de Dalt es pot identificar amb la Torre d’en Nadal a Vilassar de Mar i una persona de Vilassar de Mar ho ha de poder fer, també, amb el Teatre La Massa. Al cap i a la fi, no només compartim una àrea geogràfica sinó també, i encara més important, molts vincles humans.
Quin futur té el festival?
Ara sobretot desitgem que la segona edició sigui un èxit, que la gent en surti contenta i que tothom en pugui gaudir. La nostra idea és mantenir intacta l’essència del festival, concerts de proximitat amb artistes de gran qualitat, emergents o no i posant en relleu espais únics i singulars de Vilassar. Ens agradaria continuar oferint a tothom aquesta proposta tan personal, però el que sí que ens plantegem en un futur és poder ampliar l’àmbit de les arts i programar també propostes escèniques, però ja arribarà!