Se us acudiria buscar un laberint al bell mig del bosc? Doncs al Maresme, com que tenim de tot també tenim un laberint en un lloc en què mai ho imaginarieu; i aquest mes l’anirem a descobrir. Passarem per alguns llocs que bé val la pena esmentar:
Dolmen de La Roca d’en Toni: És un sepulcre funerari datat entre el 2200 -1800 aC. Sols es conserva el que era la cambra funerària i la seva coberta que és una llosa plana cobrint la part superior.
Tenia un cromlec (pedres clavades a terra en disposició més o menys circular) del que ara no en queda rastre. És possible que pels objectes recuperats es tractés d’un enterrament destinat al clan familiar d’algun cabdill important.
Necròpolis de Can Boquet: Hi trobem set tombes medievals; una d’elles es d’un nen. Totes estan orientades cap a Llevant (per on surt el sol ). Es varen descobrir l’any 1974 sota un camp de conreu. La més ben conservada, encara tenia l’esquelet amb la forma en què es va enterrar, amb els braços i les cames estirades.
Laberint de Cabrils: Ja fa uns 4.000 anys els nostres avantpassats van dibuixar, gravar i construir laberints. El motiu? Es creu que eren trampes pels mals esperits. En canvi a l’Edat Mitjana, eren una representació del camí cap a Déu. Consta d’una única via circular, delimitada per vuit parets que rodegen el punt central i només té una entrada que també és la sortida. Podeu trobar-hi alguna persona fent ioga o meditant.
Yin i el Yang: Estan al costat del laberint, a terra fet amb pedres de diferent color. Dins la filosofia taoista, significa el moviment constant que tenim entre el bé i el mal, buscant el nostre punt d’equilibri. No és que tingui relació amb el laberint, però es propi de la nostra cultura, barrejar idees diferents.
COM ARRIBAR-HI
Pugem amb cotxe per Cabrils, i al inici del poble, prenem la carretera que surt per l’esquerra i que porta a Vilassar de Dalt; quan arribem al cim i abans de començar la baixada, girem a LA DRETA i seguim una pista ampla i amb forces sotracs, fins que al cap de uns 3 km trobem una caseta amb un pi gran,estem al Pi de Can Boquet. Al davant mateix, a LA DRETA, prenem el camí en forta pujada que ens porta a l’aparcament de la Roca d’en Toni.
Aquí podem admirar les construccions que feien els nostres avantpassats: El Dolmen de la Roca d’en Toni i més a mà esquerra, la Necròpolis de Can Boquet.
Comencem a caminar, pujant per la pista que ens queda més a LA DRETA i no deixem aquesta pista ampla, ignorant si surt algun camí pels costats. Anem direcció a Coll de Porc, passarem per una casa abandonada que és a Can Mastruc i també veurem sobre l’horitzó de la muntanya de Cabrils les tres cúpules dels edificis abandonats, però amb un guarda de seguretat de La Mútua.
Hem d’aixecar la vista, ja que al cap d’uns 3’5 Km, passa per sobre el nostre cap una línea elèctrica, i tot segui, veiem que a mà dreta del camí, hi ha unes pedres grosses, fent una barrera.
En aquest punt veiem que A MÀ ESQUERRA del terraplè del camí surt un corriol desdibuixat, el seguim i en uns 50 metres, passa entre un estret corriol amb pins a cada costat i al final del corriol de pins, SEGUIM RECTE i ens enfilem a un petit morro del turonet que tenim al davant. I en arribar al cim, trobem el Laberint de Cabrils i el Yin i el Yang al seu costat.
Després de gaudir dels espai amb respecte, tornem al punt d’inici pel mateix camí que hem vingut.
En primer lloc, recomano aquesta interessant excursió, tant per la vegetació com pel patrimoni a visitar.
Segurament vaig errat, però m’ha semblat veure paral·lelismes amb l’article sobre el laberint que vaig publicar al meu blog Rondaller. Si és així i us ha servit d’inspiració, és un fet que m’alegra i m’honora, encara que hagués estat bé indicar-ne la font.