El Maresme, capital Sant Climent

Text: Redacció  // Foto: ACN
907

Passejar pels jardins de la fonda Riera, tastar els plats d’en Sergi, endinsar-se al cementiri on van enterrar l’Ignasi, veure la casa d’en Claudi o asseure’s en algun dels bars de Sant Climent. D’aquesta manera, els seguidors de ‘La Riera’, de TV3 podran conèixer de primera mà els escenaris reals de la sèrie, gràcies a les rutes turístiques que organitza el Consorci de Promoció Turística del Maresme. A la vida real, Sant Climent és la suma de localitzacions de diversos pobles del Maresme i la comarca vol aprofitar l’èxit de la telenovel·la per promocionar la gastronomia local. Els plats de la fonda, doncs, seran un dels principals eixos de les rutes, que inclouen un dinar amb plats de Can Riera.

El recorregut pels escenaris de ‘La Riera’ comença a Arenys de Mar, d’on són el cementiri i el port de Sant Climent. Al cementiri s’han rodat escenes colpidores, com els enterraments de l’Àngel Parés, l’Ignasi Guitart o la germana del mossèn Esteve. A més de reviure moments importants de la ficció televisiva, els visitants també podran contemplar un dels museus a l’aire lliure més importants del Maresme.

Un ambient diferent és el del port, on s’han rodat multitud d’escenes al vaixell d’en Flaquer. També al port d’Arenys hi ha el restaurant que l’Elisenda va cremar a la ficció i també en aquest port és on feineja en Ferran, el subministrador habitual de peix de Can Riera. En aquest punt de la ruta també s’explica als visitants el funcionament d’una subhasta real de peix.

I tot i que el port de Sant Climent és el d’Arenys, el passeig marítim és el de Sant Pol de Mar. Aquesta és la segona etapa de la nova ruta de ‘La Riera’, amb què el Consorci de Promoció Turística del Maresme vol promocionar la gastronomia de la comarca. A Sant Pol, a banda de recórrer alguns dels exteriors de la sèrie, té lloc un dels moments més atractius de la ruta, un dinar elaborat amb plats de la fonda.

El menjador no és el mateix que el de la ficció, sinó que és l’Escola d’Hostaleria de Sant Pol la que acull aquest dinar. Prèviament, els visitants veuran una demostració en directe de com es cuinen els plats que Sergi Guitart i tot l’equip de cuina de Can Riera ofereixen als seus clients. Segons els organitzadors de la ruta, el menú variarà en funció dels productes de temporada.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Josep Jo, reconeix que el fil argumental de la sèrie permet aprofitar aquesta ruta per promocionar “els fogons i la gastronomia de la comarca”. Al Maresme se celebren al llarg de l’any més de 50 jornades gastronòmiques centrades en diversos productes de la terra com el pèsol, les cireres, les maduixes, el calamar, el vi, els bolets o les mongetes.

Després del dinar, la ruta es dirigeix a un dels escenaris més emblemàtics de la sèrie, el restaurant de Can Riera, localitzat a la masia de Can Ribot de Mataró. En aquest emplaçament, però, només s’hi roden els exteriors i la parada s’aprofita aquí per fer un maridatge amb vins de la DO Alella, galetes Laietanes i Estrelles de la Riera, les postres de la sèrie.

La visita continua pels carrers del centre de Mataró, on es roden una immensa majoria dels exteriors, com la mateixa riera de Mataró, el carrer Nou, el carrer d’en Pujol, l’església de Santa Maria o la muralla Sant Llorenç. És l’última parada abans d’acabar la visita al Centre d’Acollida Turística de Teià, on es parlarà als visitants dels vins de la DO Alella, un dels productes estrella de la gastronomia de la comarca.

Aquestes rutes s’engegaran el pròxim 12 de març a un preu de 36 euros i la previsió és fer-ne una cada dissabte. Segons el Consorci de Promoció Turística, la ruta s’adaptarà a la ficció i es podran incorporar noves localitzacions. Un dels assessors de continguts de la sèrie, Francesc Forés, diu que de cara a noves temporades “es buscaran indrets nous” perquè la intenció és “ensenyar tot el Maresme que sigui possible”.

COMPARTIR