Els relats recollits en aquest volum expliquen la història de la comarca a partir de la tradició popular. S’hi pot veure com la llegenda explica el naixement d’alguns dels nostres pobles i de les ermites més antigues. O allò que la tradició explica sobre els fets dels visigots, dels francs o dels àrabs. No hi falten relats sobre els castells, els reis, els nobles, els cavallers templers, el descobriment d’Amèrica, els atacs dels pirates nord-africans, la presència de la Inquisició, la guerra de Successió, la guerra del Francès o les guerres civils del segle XIX.
S’hi pot trobar, també, relats sobre la pesca, la navegació, el contraban, els bandolers, l’arribada del tren, la separació dels pobles de dalt i de mar, o el record del llop.
Alhora s’han recollit alguns costums i tradicions de la comarca, personatges i llocs pintorescos, així com l’explicació d’alguns dels populars malnoms del Maresme.
Les llegendes històriques complementen les de tipus fantàstic, publicades en un volum anterior (col. Llegendes, 29). D’aquesta manera el llegendari de la comarca del Maresme s’ha sistematitzat per primera vegada.
Ramon Coll Monteagudo (Bar-celona, 1961) ha publicat diversos treballs de recerca arqueològica i etnogràfica, en forma de llibre o en diversos articles en revistes especialitzades. També ha fet alguna petita incursió en l’estudi del còmic, especialment en el publicat per l’editorial Bruguera. Actualment treballa com a Tècnic de Patrimoni a l’Ajuntament de Premià de Mar.
Alguns dels seus treballs sobre cultura popular publicats, com autor o coautor, són: Històries i tradicions de la Cisa (1995); La Cisa. Mil anys d’història (1999); Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina. Apunts sobre etnografia del Maresme (1999); El Jabato. 50 aniversario (2009); Història pintoresca de Premià de Mar (2009); Tradicions i costums premianencs en la poesia de Francesc Mas i Abril (1880-1960) (2011) i El Maresme fantàstic. Llegendes (2012).