El Maresme és una comarca pionera en el tractament de residus municipals. El 2011 hem celebrat 25 anys del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, un històric en el tractament a Catalunya i Espanya. Un exemple de serveis mancomunats i optimització de recursos públics.
Aquest llarg camí s’acaba de culminar amb la que ja és la tercera generació d’instal·lacions que gestiona el Consorci, i sempre prenent els valors ambientals i sostenibles com a directrius per a la comarca.
Un valor important de la gestió dels residus que generem en el dia a dia al Maresme és la consigna que els residus municipals són recursos. Avui en dia llençar la brossa en un abocador ja no es contempla de cap de les maneres. En aquest sentit, el Maresme té els deures fets.
El nou Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme que acabem de posar en marxa, en constitueix un gran exemple. És una instal·lació d’excel·lència tecnològica, referent a nivell internacional, i que al seu ampli ventall de processos de tractament incorpora la generació d’energia de 4 formes diferents: incineració, metanització (biogàs), fotovoltaica (amb la coberta més gran del Maresme) i aportant calor a la xarxa del Tub Verd.
La sostenibilitat és un valor clau en la nova forma d’entendre l’activitat humana en general, i en concret, el sector mediambiental ho és també com a motor de progrés i activitat econòmica. Els valors ambientals i sostenibles, curiosament, són molt més importants del que ens pensem en la situació actual: no només ens permetran deixar una comarca més respectuosa amb el medi a les futures generacions, sinó que ens ajudarà en la seva justa mesura a sortir d’aquesta crisi.