Un públic entregat ha fet de l’espai Joan Comellas un lloc de reflexió, aprenentatge i coneixement comú per traslladar a les aules una educació cooperativa.
L’històric municipi agrícola i pescador, el Masnou, ha acollit aquest cap de setmana a l’espai Joan Comellas, la jornada de cooperativisme al món educatiu impulsat per Coop Maresme, i organitzat per la cooperativa Musicop amb la intenció de reflexionar sobre les metodologies de treball i els valors que encerclen l’educació, dins i fora les aules.
L’esdeveniment, amb una participació d’una vintena d’assistents, ha tingut lloc durant el matí de dissabte, de 9:30h a 13:30h, i ha comptat amb la veu de diferents cooperatives i associacions del Maresme: Basket Beat, MedianT la danza, Versambrant i CuEme, les quals han aportat el seu coneixement i experiències entre el lligam de l’educació i les arts escèniques.
El públic, una platea heterogènia, pel que fa a gènere, formació, –en la seva majoria educadors i educadores–, i generació, ha pogut participar de la jornada d’una manera activa, gràcies a l’espai d’intervencions durant la taula rodona, que s’ha centrat en els conceptes de l’emprenedoria, la qual pot obeir a un servei públic i alhora la creació de persones proveïdores de productes, el que comporta el vincle amb l’administració (licitacions i subvencions), la conciliació laboral i les cures. A més de la participació en els tallers i dinàmiques que han impulsat les entitats, per reflexionar, preguntar i conèixer el cooperativisme a l’entorn educatiu.
La jornada ha obert de la mà de la doctora en art i educació, Noemí Duran, que per mitjà de la seva experiència i formació acadèmica ha fet una vista panoràmica de les problemàtiques que envolta la societat i es transmet a les aules, i els reptes de futur que s’han d’abordar per deixar de perpètua accions que nodreixen una “societat malalta i un planeta extractivista”, com apunta la mateixa Duran.
“Els agents culturals han de treballar amb un cos ressonant per poder transmetre els valors del cooperativisme. Els educadors i educadores hem de deixar de tenir un cos saturat”, ha explicat la Noemí Duran en una de les primeres intervencions.
Entre algunes qüestions que ha deixat sobre la taula l’acadèmica són la sistematització de càstig com a recurs a les aules; la forta institucionalització que impregna la vida de la societat, on el treball és un d’element clau, i el qual compte amb una concepció molt
esbiaixada del cooperativisme, a causa de la precarietat i la pèrdua de l’ofici; i la indústria cultural arrossegada per una tendència monolítica dels gustos. Unes qüestions que ha assenyalat cabdalts per traçar el camí que ens apropin els uns als altres, i viure en el cooperativisme.
Seguidament, hi ha hagut la segona sessió de la jornada “Taula d’experiències”, moderada per la presidenta de Musicop i tècnica del cercle de cultura de Coop Maresme, Roser Ramos, i formada per Sandra Jurado, membre de MedianT la danza; Josep Maria Aragay, membre de Basket Beat; Silvia Martínez, membre de CuEme; Alba Martínez, membre de Versambrant. Les quatre persones ponents més enllà d’explicar les iniciatives que han representat a la jornada, han reflexionat al voltant de les cures, el mètode i resultat, les contradiccions, els clixés, les segregacions per classe i barri, el que vol dir i que genera la institució de l’escola, i els posicionaments polítics davant de qüestions com el gènere, l’orientació sexual, la racialitat i els cossos no normatius com a possibles motius d’exclusió.
Una vegada finalitzada l’hora d’esbarjo, els assistents han participat de la jornada de tallers impulsada per Basket Beat, qui per mitjà del ritme de les pilotes de bàsquet a reflexionat sobre la metodologia de treball amb els alumnes; i Versambrant, qui ha preparat un espai per la introducció a la cultura del hip hop i ha fet rapejar al públic.
A més, la jornada ha comptat amb una relatoria gràfica a càrrec de la dissenyadora Clara Tanit, que ha narrat per mitjà de l’art plàstic totes les sessions.
Per acabar l’acte ha conclòs amb una dinàmica final promoguda per MedianT la danza, on totes les participants han treballat en equip i amb el cos per sintetitzar tota la cosa apresa durant la jornada. La intercooperació i la reflexió han estat dos conceptes que s’han endut a les motxilles les assistents.