El nou president de l’ACM reclama millor finançament per seguir oferint “serveis de qualitat” als municipis

Text: ACN
1609

L’alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, va substituir el passat dissabte 1 d’octubre l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, a la presidència de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En una atenció als mitjans prèvia a la seva proclamació, va destacar la importància d’assolir un millor finançament per a Catalunya i també per als municipis. “Els ajuntaments estem donant un 26% de serveis impropis, oferint un servei de molta qualitat però les finances locals en aquests 30 anys no han millorat”, va assenyalar. També va reclamar concretar per llei els serveis i competències que ha d’assumir “i pagar” cada administració. Buch va descartar, a més, la supressió de municipis i diputacions.

“No tenim cap base ni cap estudi científic que digui que aquest és el camí”, va dir Buch sobre aquesta possible supressió. És més, aposta per “mancomunar serveis” però en cap cas “esborrar del mapa pobles i ciutats”. El nou president de l’ACM també considera un “debat estèril” plantejar en aquests moments l’eradicació de les diputacions provincials. També descarta una possible fusió a curt termini amb l’altra gran entitat supramunicipal, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), tot i que la col·laboració i treball conjunt seguirà durant el seu mandat.

Tot i insistir en la “voluntat de servei” dels consistoris i ens municipals, va reconèixer que el pròxim any es presenta “complicat” i, per això, afirma que “és més necessari que mai” un model de finançament municipal. Recordant casos d’ajuntaments que han fet pública la seva precària situació econòmica, Miquel Buch va afirmar que és una “urgència vital” concretar recursos i també competències de les respectives administracions.

“No volem més diners”, va matisar “però el que sí que demanem és saber els serveis que no ens pertoquen i aclarir què li toca fer a cada administració i, sobretot, qui ho paga”, va assenyalar. Davant les limitacions a les hisendes locals, el president de l’Associació Catalana de Municipis exigeix aquest nou marc de competències.

Miquel Buch, que encapçalava l’única candidatura a la nova junta –la qual va rebre el suport del 98% dels participants a l’Assemblea–, s’ha convertit a partir d’ara en el desè president de l’ACM, una institució, actualment de referència, que es va constituir el 3 d’octubre de l’any 1981 a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

COMPARTIR