La rectoria de Sant Pere de Premià de Dalt amaga un racó molt especial: el Racó d’Història. Un espai que ens transporta més de 300 anys enrere amb en Valerià Pujol Villà que, apassionat, veu com la col·lecció ha anat creixent any rere any. Ell n’és el creador, a més del guia. En les seves visites, contextualitza els elements del Racó d’Història i ressegueix el passat de la comarca i, més concretament, de Premià de Dalt.
No s’atreveix a dir quantes peces conformen l’espai que tant l’apassiona, però “n’hi ha més de 500”, afirma en Valerià. A l’habitació, amb parets de pedra, hi ha objectes de tota mena. Els que predominen són eines del camp i utensilis de cuina que, per bé que són simples, formen part de la història: “Ens permeten conèixer com vivien”, en passat que fa falta tenir present per valorar el que tenim ara, explica en Valerià mentre detalla objecte per objecte la seva utilitat.
Un cartell destaca penjat a la paret: “Distrito 3º Barrio de la Cisa”. En Valerià rememora la seva vida a la masia de la Cisa de Premià de Dalt, on va viure fins a principis del 2000. El record el té ben viu al Racó d’Història, amb un tros del pi de la Cisa de quan el van talar, fotos de la gran nevada del 1963 i cartells de l’aplec que completen l’espai.
En Valerià s’aventura a rebatejar l’espai com a “Racons d’històries”, les mateixes històries que manté vives i les fa més actuals que mai a través de la seva afició. Una il·lusió que transmet a les seves visites, a tothom qui ho vulgui, amb visites guiades periòdiques. Està obert a grups, escoles i famílies que tinguin interès i, per assistir-hi, tan sols fa falta posar-se en contacte amb la Biblioteca Jaume Perich.