El ‘Indignats’ acampen a la plaça Santa Anna

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
1963

Els mitjans de comunicació n’han anat plens aquests dies, des de les primeres acampades fins al desollatjament violent fet pels Mossos d’Esquadra a Barcelona. Batejat amb el nom de moviment del 15-M, ha reunit milers de joves a la Porta del Sol a Madrid, a la plaça de Catalunya barcelonina i a nombrosos municipis del territori. Al Maresme, però, ha tingut el seu espai de referència a la plaça Santa Anna de Mataró, on durant diversos dies s’han fet assemblees i acampades.

Ha estat un gran clam que tardarà temps a oblidar-se. En plena campanya electoral, lloat per uns i criticat per d’altres, però no han faltat mai les reunions multitudinàries de persones –majoritàriament joves–, molestes per l’actual situació econòmica, la gestió que els polítics i els poders econòmics n’estan fent i la incertesa pel futur. A més, ha tingut una repercussió internacional i encara s’està enmig dels efectes que ha provocat i caldrà veure quines conseqüències comporta.

A Mataró, el 15-M va iniciar-se la nit del passat dimecres 18 de maig amb un centenar de persones que van congregar-se a les 9 del vespre a la plaça Santa Anna a través de missatges per sms o per la xarxa. En aquesta primera reunió es va organitzar el moviment, totalment assambleari i espontani.

El dia següent, dijous 19, ja es reunien a les 8 del vespre unes 300 persones de totes les edats. Aquesta segona jornada de protesta al Maresme va comptar amb persones vinculades al moviment veïnal o sindical i d’edats i de procedències molt diverses. I a la nit, una cinquantena d’assistents a l’acte van iniciar l’acampada i van poder expressar, primer individualment amb un megàfon i després a través de grups, les seves opinions sobre la situació actual i les possibles solucions que es poden aportar, com s’ha fet a la resta d’acampades.

La tercera jornada, divendres 20, ja s’havia organitzat plenament la protesta cívica, amb la instal·lació d’una petita carpa i nombroses pancartes reivindicatives i la crida a continuar participant en el moviment de protesta que també va promoure cassolades i activitats culturals, lúdiques, d’anàlisi i de difusió de les seves reivindicacions.

Precisament, aquest dia, en trobar-se la plaça Santa Anna ocupada, CiU de Mataró va anunciar que retirava el seu acte final de campanya electoral, previst allí, ja que els espais més propers a aquest punt i oberts al públic no estaven disponibles.

Un altre punt d’inflexió de l’acampada va ser divendres 27, quan en protesta contra el desallotjament dels ‘Indignats‘ de Barcelona, mig miler de persones van participar en una manifestació que va sortir de Rocafonda i va finalitzar a la plaça Santa Anna, amb una sorollosa cassolada.

Més ‘indignats’ a Premià de Mar i al Masnou

D’altres municipis del Maresme s’han afegit al clam dels ‘indignats’. És el cas de Premià de Mar i del Masnou, on s’han reclamat a diari una sèrie de millores i de canvis socials, en línia amb el que està succeint arreu del país.

Segons explica el blog Indignats Premià de Mar, “són gent que ha vingut lliurement després de la manifestació del 15 de maig i que ha decidit estar junts i ser cada vegada més en la lluita per la dignitat”. Afegeixen que reclamen “una nova societat que doni prioritat a la vida per sobre del interessos econòmics i polítics”.

Un altre municipi amb ‘indignats’ ha estat el Masnou. El comunicat emès per l’Assemblea d’indignats i indignades d’aquesta localitat, defineix l’assemblea de la plaça d’Ocata com “una apropiació de la política al marge dels partits i dels grans sindicats, que vetllen més per les seves quotes de poder que no pas pels drets col·lectius”.

COMPARTIR