Com cada Nadal des de fa 97, l’escenari de la Sala Cabanyes acollirà les últimes setmanes de desembre i les primeres de gener les representacions d’Els Pastorets de Mataró. L’estrena va ser diumenge dia 22 de desembre a les set de la tarda, primer acte d’un total de deu representacions fins a abaixar el teló definitivament el 26 de gener. El muntatge es representarà també els dies 26, 28 i 29 de desembre i 6, 11, 12, 18, 19 i 26 de gener.
Aquest serà l’últim any de Ferran Camps al capdavant de l’espectacle, abans de passar el relleu a Marc Abril. Com l’any passat, Camps compta en l’equip de direcció amb Genís Mayola al capdavant de la part musical i Heidi Consegal com a responsable de les coreografies. Destaca que, a l’hora de dirigir l’espectacle, ha “tingut la sort de tenir un molt bon equip de treball, sol no me n’hagués sortit: ha estat una feina 100% d’equip”.
Durant aquests dos anys, Camps s’ha centrat sobretot a treballar la part interpretativa. “Com a Ferran Camps on em podia dedicar més és en la part artística, fer-ho el més natural possible, per tal que pogués arribar més a la gent”, explica el director. Camps afegeix que, el treball d’aquests dos anys li ha permès també “aprendre moltes coses tècniques que no en tenia ni idea”. A l’apartat tècnic, es consoliden les novetats introduïdes l’any passat, entre les quals destaca l’efecte de la pluja a l’escena de la “Lluita entre el Bé i el Mal” i el vol de l’arcàngel Gabriel i el conjunt d’espelmes a “Casa de Maria”.
Un equip de més de 300 persones, entre actors, tècnics, músics, logística i serveis de sala fa possible l’espectacle, reconegut com a Patrimoni Cultural de la Ciutat l’any 1981.
L’Ajuntament de Mataró en va reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen i la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius.
L’orquestra de l’espectacle, formada per 17 músics, interpreta un total de 52 peces musicals, de les quals 21 són cantades per un o diversos actors acompanyats per l’orquestra i la resta són únicament instrumentals. Dalt de l’escenari, un centenar de veus -entre homes, dones i infants- són els encarregats de cantar les peces musicals compostes pels mestres Enric Torra i Felip Vilaró i els mossens Miquel Ferrer i Joan Fargas.
El decorat de La Foguera, restaurat
Aquest any Els Pastorets estrenen la restauració del decorat de l’escena “L’Anunciació als pastors”, coneguda popularment com “La Foguera”. El teló, un dels 51 que apareixen al llarg de l’espectacle, s’ha restaurat al taller dels Germans Castells de Cardedeu, possiblement els especialistes més reconeguts de l’estat espanyol en aquesta tasca.
Des de fa uns anys, la Sala Cabanyes ha engegat una campanya de restauració paulatina d’alguns decorats del seu espectacle més popular, particularment els que es troben en pitjor estat de conservació. De tota manera, fins ara només s’han pogut restaurar una quantitat molt petita, entre els quals hi ha el de la Lluna o Casa de Maria. L’entitat fa un esforç important per anar posant al dia aquesta part fonamental del muntatge, però la situació econòmica actual ho fa molt complicat. El cost de la restauració del decorat de la Foguera ha estat de 14.700 euros.
#pastoretsmataró
Durant les deu representacions que es faran de l’espectacle, els espectadors que ho vulguin podran publicar les seves impressions a Twitter. En la preestrena del diumenge 15 de desembre, diversos tuitaires catalans van assistir a la representació de l’espectacle i, utilitzant aquesta etiqueta, van traslladar a les xarxes socials allò que veien dalt de l’escenari de la Sala Cabanyes.
Una mica d’història
La història d’Els Pastorets de Mataró és una petita part de la història de la ciutat de Mataró. El Centre Catòlic va ser fundat l’1 de novembre de 1884. Després de passar per diversos locals, l’any 1908 es situà a La Riera, al mateix lloc on es troba actualment, gràcies al treball del que aleshores era el seu president, Emili Cabañes. A la seva mort s’obrí un impàs i es passà per uns moments crucials per a l’entitat.
Mossèn Plandolit proposà a l’entitat l’entrada d’un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions fou el teatre i així es creà, l’any 1916, la Secció Dramàtica, després anomenada Sala Cabanyes. El 25 de desembre de 1916, en el Saló-Cafè del Centre Catòlic, també anomenat “La Saleta” i convertit en teatre els dies de l’espectacle, va fer-se la primera representació dels “Pastorets”.
Els Pastorets es representen al Centre Moral d’Arenys de Munt des de la seva fundació el 1913. Al llarg de tots aquests anys s’han portat a escena diferents versions de pastorets. Fa deu anys que van apostar per la innovació produint una adaptació lliure del text de L’Estel de Natzaret amb moltes peces musicals de composicions actuals versionades. En l’any del Centenari, es fa un salt qualitatiu important apostant per una direcció artística i musical a càrrec de Rosa M. Campasol.
El llibret, és obra de Rosa Maria Campasol que també és la responsable de la coordinació l’escenografia i la direcció. La música ha estat composta expressament per Adrià Barbosa. L’Aïna Roura és la responsable de les danses. A PASTORETS el musical queda reflectit un treball fet entre tots dos en el que conflueixen idees i en el que hi aboquen diferents estils per apropar una obra tradicional al públic d’avui.
Arriben “Els Pastorets de La Tropa” a Vilassar de Mar
La Tropa Teatre porta un any més l’adaptació d’Els Pastorets de Folch i Torres, on més de 100 actors de totes les edats, 20 cantants de la Coral Englantina i el Cor Parroquial i un conjunt de músics de l’Aula de Música, faran disfrutar en la que és la producció més espectacular i divertida de La Tropa Teatre. Enguany, les representacions seran dijous 26 de desembre a les 20h, dissabte 28 i diumenge 29 de desembre a les 19h.