Una altra casa. La Residència i Centre de Dia Laia és un centre que agrupa experiències, històries. D’aquelles vivències que són records, i estan més vius que mai, i d’aquelles que es creen un cop ja s’ha viscut intensament, però queda camí al davant.
Amb gairebé 50 anys d’experiència en el sector, VIMA, l’empresa a càrrec de la residència treballa amb el propòsit de fer-ne una altra llar on sentir-se a gust. Ho fan des de l’Atenció Centrada en la Persona: “que no és una altra cosa que acostar-nos el màxim possible als interessos, desitjos i preferències de la persona resident”, explica la directora, Susana Díaz, “és evident que cap residència no pot substituir ‘la seva’ casa, ja que les nostres llars, més enllà de la materialitat, estan formades per records, afectes, tristeses, naixements…”.
Des de la primera vegada que es creua la porta de Laia, l’equip crea un pla de vida per cada pacient, amb les preferències, costums i rutina de la persona tot parlant amb la família i el resident. Els professionals tenen en compte diferents aspectes del benestar: des de l’administració, passant per la coordinació sanitària, amb medicina, infermeria, fisioteràpia i educadors socials. També compten amb treballadors socials i servei de psicologia per garantir una bona salut mental, tot plegat amb una directriu des de direcció “que les persones sàpiguen i sentin que són esperades, respectades, i validades”, recalca Díaz, “el més gratificant d’aquesta feina és poder acompanyar-les en una de les etapes de vida en les quals són més vulnerables”.
Acompanyar les persones quan ja gairebé ho han viscut tot, formant part del dia a dia de les persones i fent-lo únic. Molts no esperaven viure a una residència, reconeix Díaz. Davant d’aquesta situació “treballem des de l’escolta, la validació dels seus sentiments i l’humanisme. El respecte per la seva manera de ser i de fer i intentem acompanyar i cuidar des de les seves preferències, desitjos i interessos”. Fent-ho amb els petits detalls: “tenim una persona que s’aixeca i se l’ajuda a dutxar-se amb música de Bruce Springsteen. Altres persones que flexibilitzem l’horari d’aixecar, unes altres que prefereixen llegir el diari mentre esmorzen…” i d’altres rutines extraordinàries, com són anar al mercat els dijous, rebre la visita d’estudiants o bé anar a exposicions i participar en activitats socioculturals de Mataró.
Les activitats formen part de la voluntat de propiciar un envelliment actiu, d’evitar el sedentarisme a què s’ha associat tradicionalment les residències. Dins del centre també s’hi fan, 4 dies per setmana, dinàmiques diverses de psicomotricitat i exercicis. Els residents poden triar amb llibertat quina activitat escollir i en quin racó s’hi volen passar més estona. A l’estiu, amb el bon temps, la terrassa és un gran escenari. Seure a l’ombra, tot xerrant, rememorant vells temps i fent safareig, els clàssics de sempre que formen part de la quotidianitat més especial.
Comunicar-se, fer-se costat entre residents i del centre a la família. “Per a cuidar i acompanyar de manera satisfactòria i òptima es requereix una bona comunicació i que quan apareix algun tipus de desacord puguem parlar-ho”, explica la directora de la Residència i Centre de dia Laia. Han actualitzat eines, amb GerAPP, una aplicació que els permet comunicació immediata amb les famílies i compartir esdeveniments i calendaris, entre d’altres. Aquesta eina digital complementa també a les clàssiques trucades o el correu electrònic.
“Assumint que els centres residencials no són aquells llocs que potser vam imaginar per viure la nostra última etapa… jo definiria el nostre centre com un bon lloc per a ser i estar, sentir-se acompanyat, cuidat i continuar amb el Projecte de Vida que ens fa ser qui som”, conclou Díaz.