Els productes de casa nostra

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
733

“Els productors de productes de la terra i els artesans alimentaris representen un actiu important per a la comarca pel fet de situar-se entre l’economia i la cultura, alhora que permeten donar un valor afegit als productes agraris locals i sovint són un reflex del patrimoni cultural i de la tradició dels municipis”, apunten des del CCM, incidint en el fet que el Maresme ha estat tradicionalment vinculat a l’agricultura i a la pesca, uns sectors generadors d’activitats econòmiques que en els darrers anys s’han entrellaçat amb el turisme, la gastronomia i la cultura.

Precisament, el Consell Comarcal amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona treballen per impulsar el projecte Productes de la Terra – Artesania Alimentària, que inclou un seguit d’accions per donar a conèixer els productes alimentaris de qualitat que es fan al Maresme i millorar-ne així la seva comercialització.

El pa, els embotits, peix i marisc, els pèsols, les maduixes, la Cirera d’En Roca, els tomàquets, productes de l’horta, els vins de la DO Alella, el formatge, la mongeta del ganxet o els dolços del Maresme, són alguns d’aquests productes, emmarcats en la rica oferta gastronòmica comarcal que hi al seu darrere. I sense oblidar, tampoc, que molts restauradors de la comarca participen en les diverses jornades organitzades pels ajuntaments en col·laboració amb el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme i el mateix CCM, visibles al llarg de l’any i alguns dels quals ja s’han consolidat plenament com la Pesolada de Caldes, entre d’altres.

A través del projecte Productes de la Terra – Artesania Alimentària es vol impulsar el consum d’aquests productes generats a casa nostra, entre d’altres coses, per reactivar les economies locals. Amb tres anys de trajectòria, s’han marcat l’objectiu de “fer del Maresme un territori Km 0, és a dir una comarca que reivindica els seus productes i que fa una aposta clara pel consum de proximitat”, segons aseguren des del CCM.

UNA NOVA WEB

El primer pas d’aquest ambiciós projecte ha estat la creació del portal www.ccmaresme.cat/productesdelaterra, que obre una finestra a la gran riquesa de productes alimentaris de qualitat que donen les nostres hortes, el nostre mar i elaboren els nostres mestres artesans. El web ja està actiu tot i que, tal i com va explicar al sector durant la seva recent presentació el Conseller Delegat de Promoció Econòmica del CCM, José Manuel López, “aquest espai s’ha concebut com un aparador obert. Comença amb un contingut mínim perquè el que volem és que el feu vostre. Des de l’administració posem l’eina, vosaltres sou els experts i el camí l’hem de fer junts”.

En el web apareixen els productors i els comercialitzadors que formen part del cens de Productes de Qualitat Artesania Alimentària del Maresme i que han donat permís perquè apareguin les seves dades. També s’anirà informant de les diferents fires i jornades gastronòmiques que es programin a la comarca, de les marques de qualitat i dels valors i iniciatives que vagin sorgint a l’entorn del consum de proximitat.

La web dels Productes de la Terra és un primer pas per acostar-se a l’estratègia de desenvolupament d’aquest projecte que vol valoritzar l’artesania alimentària que es fa a la comarca i ajudar els productors alimentaris de qualitat a comercialitzar els seus productes.

FENT XARXA COMERCIAL

Entre els projectes del CCM hi ha la voluntat de crear una xarxa productors-comercialitzadors que incentivi el consum de proximitat. I en aquesta línia de treball, es programaran diferents accions al llarg d’aquest any. Precisament, la finalitat de la Xarxa Productes de la terra és enfortir el teixit empresarial d’aquest sector a la província de Barcelona, estructurant el sistema local de suport al teixit empresarial, concertant el treball que es duu a terme per part dels ens locals d’àmbit supramunicipal i de les diferents àrees de Diputació de Barcelona que hi estan més directament implicades.

ELS PRODUCTES ALS RESTAURANTS

Entre les accions que es vénen impulsant, en destaca com a punt de sortida una que ja s’ha posat en marxa, adreçada als restauradors.

El Consell ha preparat tot un seguit de sessions/punts de trobada per a productors-restauradors, que els permetin establir contacte directe i valorar les possibles relacions econòmiques que poden establir. Van començar el 27 de febrer i duraran fins el 21 de març.

En total s’han programant una vintena de punts de trobada de productors i restauradors per intentar que els restaurants maresmencs incorporin a les cartes productes de proximitat. Les reunions estan dinamitzades per DEPANA, una entitat sense ànim de lucre. El funcionament és senzill. Un grup de 10 restauradors es trobaran amb els productors locals per conèixer de primera mà els productes locals (veure’ls, tocar-los, tastar-los…), les condicions de venda, capacitat de producció, etc.

D’altra banda, “Aquí servim Productes de la Terra Maresme” serà el distintiu que lluiran els restaurants que s’incorporin al projecte i introdueixin a les seves cartes de plats o de vins productes alimentaris elaborats o produïts per artesans i productors de qualitat de la comarca.

FORMACIÓ i ALTRES PROPOSTES

El Consell Comarcal també ha programat per al mes de març un cicle de quatre sessions formatives adreçades específicament a empresaris que es dediquen a la producció, elaboració i comercialització de productes de la terra. L’objectiu és donar suport a aquest sector en aspectes claus per a la seva gestió empresarial.

Comunicació, tècniques de negociació, la reconversió a la producció agrària ecològica i els incentius fiscals per a PIMES i microempreses, seran els temes a l’entorn dels quals giraran les 4 sessions formatives que ha organitzat el CCM.

El projecte de Productes de la Terra Maresme – Artesania Alimentària, va posar-se en marxa el 2008 i ja s’han fet en el seu marc un cens de productors, el Catàleg de Productes de la Terra i Artesania Alimentària del Maresme i el Catàleg de Dolços del Maresme, a més dels calendaris 2011 i 2012 i d’haver col·laborat amb el Consorci de Promoció Turística en la promoció de diverses fires gastronòmiques.

Dins de les accions de difusió, en el calendari 2012 s’hi recullen productes, propostes gastronòmiques que es poden fer amb ells i un llistat de productors maresmencs. Una manera senzilla i planera de fer arribar a les llars el coneixement de tot un món íntimament lligat a nosaltres i de projectar-lo alhora amb força.

 

Articles relacionats:

Productes maresmencs i reactivació econòmica de José Manuel López. Conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme.

Productes de la terra. De Manuel Roca i Cuadrada. Periodista

COMPARTIR