Els receptaris més antics de la cuina catalana

Laura Bosch Martínez.  Presidenta del Museu Comunitari de Cabrils
490

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, el Museu Comunitari de Cabrils us convida a la presentació de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de la Cuina Catalana.

El lema de l’edició d’enguany, proposat pel Consell d’Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents. La temàtica d’enguany tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures. A Cabrils, com a vil·la gastronòmica, una d’aquestes habilitats és la gastronomia i és aquest el motiu de la proposta que us fem.

La col·lecció 7 Portes de receptaris històrics de la Cuina Catalana, ha estat ideada, liderada i patrocinada des del restaurant 7 Portes de Barcelona, a través d’una idea original de Francesc Solé Parellada. Aquest projecte, iniciat ara fa deu anys, compta amb el suport i cofinançament de la Fundació “La Caixa” i l’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla.

L’objectiu principal és esdevenir un referent sobre la història de la cuina catalana des de l’Edat Mitjana fins al segle XX. Una col·lecció única al món de receptaris històrics de cuina catalana, començant pel llibre de cuina més antic de la península ibèrica, el ‘Llibre del Sent Soví’, fins a arribar a començaments del segle XX.

Els llibres fins ara publicats estan adreçats tant al públic en general com a persones interessades en la història i els textos antics, la gastronomia i l’etnografia i als professionals del món de la cuina.

Cada volum inclou diversos estudis, a càrrec dels millors especialistes que situen les receptes en el seu entorn alimentari, econòmic i social. Analitzen el seu contingut gastronòmic i culinari, i recullen l’estat de l’evolució de la cuina catalana. Els receptaris originals s’han editat amb el rigor filològic propi de l’Editorial Barcino i els textos s’han transcrit al català modern, per tant totalment accessibles del públic en general.

Al darrera d’aquesta obra hi ha un comitè científic i un comitè assessor, de reconegut prestigi tant pel que fa al món de la gastronomia com de la llengua i literatura catalana.

La intervenció anirà a càrrec del propietari del restaurant barceloní 7 PORTES, el Dr. Francesc Solè Parellada, catedràtic emèrit d’organització d’empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya i del Dr. Antoni Riera i Melis, catedràtic emèrit d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona i membre de la Secció històrico-arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Presentarà l’acte el Dr. Pere Benito i Monclús, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Lleida i membre del COMCA.

L’acte tindrà lloc al restaurant de CAN RIN, diumenge 15 d’octubre a dos quarts de dotze del migdia.

COMPARTIR