Durant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro s’ha estès la tendència del periodisme automatitzat i mitjans com ara The Washington Post han fet servir robots per a escriure sobre els resultats de les competicions i el recompte de medalles. Altres mitjans com ara el Financial Times i agències com Associated Press o Norwegian News Agency també han apostat per la intel·ligència artificial. La companyia noruega publica notícies breus sobre resultats de partits de futbol de lligues de categories inferiors, trenta segons després que hagi acabat el duel. Un exemple que permet produir articles que poden ser interessants per a petites comunitats, fins i tot només per a familiars o amics, però que contribueixen a què el mitjà pugui “ampliar l’audiència”, segons Helen Vogt, responsable d’Innovació de Norwegian News Agency.
Vogt explica que han triat elaborar continguts automatitzats perquè és un procés “més ràpid, més rigorós i, a més, no hi ha errors tipogràfics”. Afegeix que allibera els periodistes de les tasques mecàniques perquè tinguin temps per a centrar-se en projectes més interessants. Tot i així, els robots tenen un estil avorrit, poc creatiu. També els hi falta esperit crític i, per tant, “poden cometre errors que serien difícils d’imaginar”. Per exemple; “no entenen que alguna cosa no s’ha fet bé si una notícia diu que un partit de futbol ha acabat amb un resultat de 30 a 0”. En una ocasió, explica, un jugador que va marcar en pròpia porta va ser nomenat el guanyador del partit. Són situacions que obliguen a tornar a programar el robot. De tota manera, afegeix Vogt, “un cop identificat, no cometrà el mateix error dues vegades”.
Fins ara, els robots s’han centrat a elaborar continguts financers i esportius i, de moment, s’han vist superats pels humans. La prova l’ha fet el Financial Times, que ha demostrat que els periodistes són més lents que les màquines, però els textos tenen més qualitat.