Guardonats tres establiments comercials de més de 150 anys del Maresme

Text: Redacció
916

El passat 9 d’octubre, la Generalitat va fer entrega dels Premis Nacionals als establiments centenaris, en els que va atorgar un reconeixement a 12 establiments comercials de més de 150 anys. El Forn Cal Mosso de Vilassar de Dalt, Cortines Castany de Mataró i Pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres van ser els tres establiments del Maresme que varen ser guardonats.

Així mateix, s’han reconegut 12 establiments comercials de 150 anys o més d’història. En aquesta categoria els reconeixements han recaigut en la fleca Cal Mosso de Vilassar de Dalt (Maresme); la sabateria Calçats Freixa de Banyoles; la botiga d’alimentació Casa Gispert de Barcelona; l’Antiga farmàcia Genís R, de Vic; el Forn Viñas de Castellar del Vallès (Vallès Occidental); la sabateria Falgarona Sabaters de Figueres; l’Estanc de la Palma de Cervelló (Baix Llobregat); el Moli d’oli Rafeló de Perelló (Baix Ebre); la Pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme); la Pastisseria Santa Clara de Barcelona; el Forn Artesà Sant Jordi de Barcelona; i l’equipament de la llar Cortines Castany de Mataró.



CORTINES CASTANY
Mossèn Molé, 7 · Mataró · 93 790 27 41

L’inici dels Castany de Mataró es troba en Fèlix Castany Grau, que amb la connexió de tren entre Barcelona i Mataró veié una oportunitat de negoci basada en el subministrament i proveïment diligent de teles i teixits. Així doncs, la primera botiga obrí les seves portes el 1854 al carrer Pujol.

Més endavant, el 1886, el local canvià d’ubicació fins al carrer Barcelona i 10 anys més tard la botiga quedà en mans de Fèlix Castany Cabot i José Cot. Va ser durant aquells anys que els Castany, paral·lelament, amb una altra branca de la família, van obrir una merceria, encara en funcionament i amb més de 125 anys d’història. Castany Cabot va assumir tota la responsabilitat de la botiga del carrer Barcelona el 1910, quan dissolgué la societat amb el seu soci.

Amb la seva mort el negoci l’assumí en un primer moment la seva dona; més endavant ho farien les seves filles i posteriorment el fill d’una d’elles: el Manuel, qui incorporà nous serveis, com per exemple la confecció de roba a mida.  A causa de raons d’espai s’obrí un nou establiment a la Ronda Alfons X el Savi, la qual estava exclusivament orientada a les cortines i roba per a la llar. De fet, va ser aquest local l’únic que quedà quan es tancà la botiga del centre de la ciutat.

Actualment les regnes del negoci les té la Iolanda, la filla d’en Manuel, que es jubilà el 2006. Ella aposta per una botiga situada al C/Mossèn Molé, 7, que, com tots els altres establiments, duu el cognom de la família.

Un cognom d’èxit que rau en la constància, la professionalitat i l’especialització dels darrers anys, però també en la seva capacitat d’adaptació, la perseverança i dedicació que han fet que tots aquests valors, combinats amb una passió característica, donin futur a un negoci familiar de més de 150 anys, exactament 163.



FORN CAL MOSSO
C/ Nou, 16 · Vilassar de Dalt · 93 753 10 30

Forners des del 1838, ja en són sis les generacions que fan pa cuit amb llenya. Actualment segueixen el negoci l’Andreu Galceran i la seva germana Anna, però varen ser els avis dels seus besavis els que fa 180 anys varen començar.

A Cal Mosso pots trobar pa elaborat amb diferents tipus de farina com blanca, integral, d’espelta, de fajol, de kamut… entre moltes altres. També fan pa de pagès amb indicació geogràfica protegida (IGP), pa de xapata, de viena; així com una gran varietat de coques com les de forner, de vidre…
A més a més, subministren a l’hostaleria i col·lectius i tenen servei de càtering per a empreses i particulars.



PASTISSERIA SALA
C/ Munt, 36 · Sant Andreu de Llavaneres · 93 792 60 48

Aquesta pastisseria, situada al bell mig de Sant Andreu de Llavaneres, té més de 200 anys i és coneguda arreu pel seu producte estrella: la coca de Llavaneres. De fet, la història de la coca de Llavaneres es remunta a l’any 1955, en el moment en què uns senyors de la colònia van encarregar a Gaspar Sala unes postres mai abans tastades per un sopar important. Així és com, a base de moltes proves, sorgí l’actual coca, amb un farcit de crema fi però cruixent i amb pinyons per damunt que enamorà als assistents al sopar. Arran aquest nou descobriment la gent començà a desplaçar-se des de Barcelona fins al poble que acabà donant nom a les tan apreciades postres.

L’èxit de la coca de Llavaneres va ser tal que més endavant la començaren a elaborar a pastisseries d’arreu del territori català. Malgrat això, la recepta original la manté en Joan, l’actual pastisser i la sisena generació de la família Sala. Tal com feia el seu avi, ell també treballa artesanalment amb productes de màxima qualitat i proximitat i amb la il·lusió que la coca de Llavaneres traspassi fronteres i tothom en pugui gaudir.

COMPARTIR