L’any 1984 es va presentar al MoMa de Nova York l’exposició International survey of painting and sculpture, en la qual menys d’un 10% del total de 169 artistes eren dones. La poca participació femenina en l’exhibició va desembocar l’any següent en la creació de les Guerrilla Girls, un conjunt d’artistes amb intenció de combatre el sexisme i masclisme al món de l’art que avui dia segueix treballant amb el mateix objectiu.
Inicialment el col·lectiu dissenyava cartells reivindicatius que apel·laven de manera indiscreta a institucions culturals i s’enganxaven a les parets dels barris de Nova York. Aquests pòsters denunciaven la poca presència de les dones en l’art de manera original i, sovint, contenien dades estadístiques que elles mateixes havien recopilat.
El joc entre el sarcasme i l’humor era present en les seves produccions i, en concret el 1989 van penjar en el Metropolitan Museum of Art, de Nova York, la seva pancarta més mediàtica. En ella preguntaven retòricament si les dones havien d’estar despullades per entrar al museu, ja que al voltant del 90% de les obres exposades aleshores que contenien la figura femenina, aquesta estava nua. D’altra banda, en una altra de les seves obres, enumeraven irònicament “els avantatges de ser una dona artista”, entre els quals s’incloïa treballar sense pressió de l’èxit i haver de triar entre la carrera artística i la maternitat.
Tot i això, no totes les seves reivindicacions anaven dirigides a la igualtat entre gèneres sinó que també duien a terme una tasca que anava en contra de la discriminació racial i, paral·lelament a l’elaboració de cartells, organitzaven actes públics de protesta. Aquest fet va suposar la internacionalització del moviment, fins que la màscara d’un goril·la ensenyant la dentadura, que les identifica com a grup, va ser coneguda a una gran quantitat de països.
Avui en dia les Guerrilla Girls segueixen amb els actes de denúncia en el món artístic, on s’han fet amb un espai i han omplert sales d’exposició amb els seus cartells.
Interessant !
Molt interessant!