Històries del ciclisme, narrativa existencial, poesia i cròniques des d’Itàlia

Text: Albert Calls
343

Rafael Vallbona (no ficció) i Andrea Rodés (novel·la) i Lita Palomeras (poesia), són tres autors del Maresme que presenten novetats aquests dies. I un altre títol amb una perspectiva més internacional, les cròniques des d’Itàlia de la periodista Anna Buj. Són les novetats editorials que proposem aquest mes des de Tribuna Maresme.

100 pedalades per la història del ciclisme
De Rafael Vallbona. Cossetània.

Periodista i escriptor, Rafael Vallbona és autor d’una llarga i intensa obra, tant en el camp de la ficció com de la divulgació. Precisament en aquest darrer àmbit narratiu, un dels temes que ha treballat profusament és tot l’entorn relacionat amb el ciclisme i el cicloturisme. I és precisament on se situa aquest darrer nou treball seu, 100 pedalades per la història del ciclisme.

Escrits breus en format de crònica que el que fan és acostar-nos històries clau que han ajudat a construir la tradició al voltant de la bicicleta, una èpica que comparteixen els grans corredors i les persones més humils i que consisteix en recórrer el món sobre les dues rodes, competint o no i deixant-se emportar per la velocitat més ecològica i la visió alliberadora del paisatge recorregut.

En aquest treball els lectors hi trobaran històries grans i petites, tràgiques i pintoresques, heroiques i llegendàries, que remeten a la felicitat de la infantesa, la mitologia personal que construeix referències comunes i a la memòria de la nostra època. La invenció de la bicicleta, la marca més antiga, el primer campió negre, els pioners, Sara Montiel i el ciclisme, Induráin i  molts altres noms de referència… tot un conjunt de figures i paisatges als qual l’autor ha sabut extreure la seva essència i acostar-la als lectors amb un toc que captiva i demana més, t’agradin o no les bicicletes.

Sols
D’Andrea Rodés. Columna.

Sols és la darrera novel·la de l’escriptora i periodista maresmenca Andrea Rodés, autora, entre d’altres títols de narrativa com El germà difícil, Dies que caben en una ampolla de Vichy i Cuando se vaya la niebla, entre d’altres obres de no ficció. En aquesta novel·la, en la línia dels seus anteriors treballs, en els quals explora les relacions interpersonals en el món contemporani, Rodés presenta de manera molt realista les vides de quatre personatges en crisi, cadascun a la seva manera. Són històries que es van encreuant i que ens acosten els veritables conflictes vitals que està vivint tota una generació. Com en Lluís, fotoperiodista que porta mitja vida voltant pel món , que després de deu anys vivint a Àsia ha decidit tornar a establir-se a Barcelona i reconnectar amb la família. La Laia, una noia indepenent i alegre que que treballa en una agència de publicitat i no acaba de trobar el seu lloc al món. En Marc, pianista, separat, que viu a Filadèlfia i s’embarca en una gira internacional que comença a Barcelona, on va créixer. Allí coneix l’Íngrid a Tinder, una fotògrafa intel·ligent i activa que vol ser mare soltera i no havia previst tornar-se a enamorar. Tot un calidoscopi narratiu de personatges i vivències, en el qual es reconeix la crisi existencial d’una generació.

Sinapsi
De Lita Palomera. Voliana Edicions.

L’autora mataronina Lita Palomera pertany al grup de rapsodes del Maresme i ha participat en diverses ocasions en recitals de poesia arreu de la comarca. Té obra publicada en diferents recopilatoris de poemes. Va escriure els textos del llibre Camins i paratges dibuixats (Voliana Edicions), de Manel Morral.  Ha seguit diversos tallers de poesia amb autors com Pius Morera, Laia Noguera, Maria Sanplà i Marta Pera. Porta el blog Olor de mandarina. Va autoeditar el poemari: 7 receptes de cuina i una carta d’amor. Ha combinat la poesia amb la pintura.

El seu llibre Sinapsi, que Voliana Edicions acaba de publicar, amb pròleg de Maria Sanplà, està format per tres poemaris: Llançà, Elements i Sinapsi. Llançà i Sinapsi són un camí d’autoconeixement on l’autora confronta les seves creences a partir de l’observació que li proporciona la vida. Elements està format per quatre poemes:  Instint, Metamorfosi, Soc i Poble. “Estem fets de matèria, emocions i ment, i jo inclouria que ens acompanya la força dels nostres ancestres amb la seva energia. D’on venim i allà on anem. És el constant misteri que ens ofereix la nostra experiència”, en paraules de l’autora.

Laboratori Itàlia
D’’Anna Buj. Pòrtic.

Amb el subtítol ‘Històries del camp de proves d’Europa’, Laboratori Itàlia, d’Anna Buj, amb pròleg d’Enric Juliana, mostra el treball d’aquesta periodista que és corresponsal de La Vanguardia i RAC1 a Itàlia i el Vaticà des de 2018. Des d’allí ha pogut seguir des de Roma l’actualitat del país. I fruit d’aquest treball, el llibre publicat per Pòrtic en recull algunes de les seves interessants cròniques, que ajuden a què el lector pugui fer-se un retrat de l’Itàlia contemporània.

En paraules del periodista Enric Juliana “un conjunt d’històries que dibuixen un retrat molt complet. Un bon mosaic, gens bizantí. Periodisme clar, precís i entenedor”. Històries, d’altra banda, ben actuals i amb les que és fàcil connectar des de les primeres ratlles, on es tracten el fantasma del feixisme i la presència actual de la ultradreta, els dirigents polítics, la immigració, la màfia, Berlusconi, l’esquerra italiana… i molts aspectes més de la gran bellesa i contradiccions d’aquest país, pilar fonamental de la nostra cultura, que l’autora del llibre sap copsar, contextualitzar i convertir en interessants textos de bon llegir, sense la caducitat que imposa el periodisme d’actualitat.

COMPARTIR