L’obra artística de Joan Rebull a la Fundació Palau

Marta Teixidó.  www.cuadrosenunaexposicion.com
1910

L’encert d’una exposició està moltes vegades a oferir una obra que impressioni el visitant ocasional, i captivi amb encís i admiració l’espectador expert.

Les escultures, dibuixos i pintures de Joan Rebull (1899-1981) que la Fundació Palau ofereix durant els mesos d’estiu, són una prova del que s’ha esmentat anteriorment, a través d’un recull de 43 obres, 10 de les quals són escultures procedents de col·leccions privades, moltes de les quals s’exposen per primera vegada, mentre que bona part dels dibuixos provenen de la col·lecció de Joan Merli (1901-1995), un destacat marxant català que residia a París.

Aquesta exposició mostra especial èmfasi en el dibuix, realitzat en ploma, aiguatinta, aquarel·la, guaix, carbonet o paper negre Canson. El visitant observarà una obra on destaca principalment el nu femení, sensual, elegant, dolç, amb traç ferm, però dúctil i exquisit. La dona de Rebull expressa una feminitat encisadora, no exempta d’atracció i de misteri, que traspassa a l’escultura –en diverses pintures i dibuixos s’observa un plantejament escultòric–  amb formes de clares referències clàssiques, per exhibir una obra en marbre o terracota,  que relaxa la mirada i reivindica la subtilesa.

Rebull era fill del perfeccionisme noucentista i gran dibuixant, fet perfectament demostrat, gràcies a un extraordinari domini tècnic i seguretat en el camí a seguir. La seva escultura es pot considerar directa i antiretòrica, basada en una visió serena i essencial de la realitat. Es pot definir el seu estil com un retrobament amb la font del classicisme, de la qual,  en canvi,  mai copia les conseqüències.

No obstant, sorprèn en gran manera la incursió de Rebull en l’abstracció volumètrica. L’any 1929, a través de diverses tècniques, va plantejar obra tècnicament acurada, i estèticament d’avantguarda –clares influències picassianes– però que evidentment no va prosperar pel seu marcat noucentisme, ple d’idealització.

Rebull va ser considerat l’escultor català més destacat del seu temps. L’exposició que presenta la Fundació Palau, amb l’edició d’un interessant i acurat catàleg, mostra un artista sensible per la bellesa i intensament expressiu en la seva obra.

COMPARTIR