El món de la cultura té a veure amb l’educació i el coneixement. Quan alguns la consideren senzillament un ‘entreteniment’ i dirigeixen tota l’atenció sobre el cost econòmic (i no com inversió i servei a les persones), malament rai i més quan aquests alguns són els que s’encarreguen de les polítiques públiques de difusió i suport cultural.
Amb aquesta perspectiva el govern de l’Estat espanyol aplica una pujada de l’IVA als productes culturals que ha passat del 8% al 21% i retalla ámpliament en aquest ámbit els pressupostos públics. La contracció del consum podria deixar el pretès remei com una opció pitjor a la diagnosticada com malaltia.
Dels darrers pressupostos generals de l’Estat entre les diferents partides retallades us volia fer avinent d’una del Ministeri de Cultura que ja no pot anar més avall: els zero euros destinats a la compra de llibres per a les biblioteques públiques. Una mesura que, malgrat les dificultats, esperem que ni molt menys, esdevingui un exemple a seguir per a la Generalitat de Catalunya, les Diputacions i els ajuntaments respecte a les biblioteques catalanes.
Les 25 biblioteques municipals existents al Maresme són una garantia educativa d’accés públic al coneixement. Tenen una funció social que, precisament, en temps de crisi, caldria renovar-ne el compromís col·lectiu per part de les administracions públiques competents. Sobretot davant les dades objectives d’augment del risc i de l’exclusió social pròpiament dita.
Les retallades pressupostàries repercuteixen en la disponibilitat de personal, en l’ús necessari de voluntariat, a fer mans i mànigues per continuar amb el volum d’activitats, a més d’incidir en la renovació dels fons bibliogràfics.
Unes qüestions que tenen efectes sobre els serveis oferts i els estàndards de qualitat de la xarxa de biblioteques. I encara esmentar un efecte col·lateral: al baixar la demanda s’afegeix una nova pressió econòmica sobre el negoci de les editorials.