La història cultural de les mans al Museu de Mataró

Text: Redacció
279

El passat 11 de novembre a Ca l’Arenas de Mataró es va inaugurar Història de les mans, l’exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona, organitzada amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i dels 10 municipis que l’acullen.

El projecte, comissariat per Alexandra Laudo, ofereix una revisió d’aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la nostra relació tàctil amb el món a partir del diàleg entre obres d’art contemporani d’artistes actuals i una selecció de peces del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del MNAC.

Història de les mans reuneix una selecció de 25 obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres, Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.

Segons la comissària, “l’exposició posa atenció a la progressiva evolució, en temps recents, cap a una cultura digital, en què la manualitat conviu amb formes de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils, les quals mitiguen i transformen la relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn”.

Exposició vinculada. Història de les mans convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. Mataró, en lloc de convidar una obra, ha organitzat una exposició al M|A|C Presó, també a cura d’Alexandra Laudo. Aquesta mostra es titula Les mans, els  pits, els dits i presenta obres de Verónica Aguilera, Eva Marín i Diana Tamane, i obres de la col·lecció d’art del Museu de Mataró.

COMPARTIR