Quan tenim moments de crisi o problemes emocionals és molt possible que ens sentim desbordats i necessitem ajuda urgent, fet que ens pot portar a demanar hora al primer psicòleg o psicòloga que trobem. Tanmateix, això pot provocar que no rebem l’ajuda necessària, que ens sentim frustrats o que acabem abandonant prematurament el tractament.
Com recomana el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), és molt important que invertim el temps necessari en cercar aquell/a professional de la Psicologia que tingui la formació i experiència específica en el camp que volem treballar, ja que el camp de la Psicologia és molt ampli i els psicòlegs i psicòlogues treballem diverses temàtiques, que poden diferir en població (infanto-juvenil, adults o tercera edat), en àmbit (clínica i sanitària, educació, organitzacions, jurídica, emergències, etc.) o problemes específics (trastorns de l’ànim i/o ansietat, trauma, relacions i sexualitat, psicoteràpia, trastorns greus com conducta alimentària, addiccions, entre molts altres). A més, també hi ha altres aspectes igual d’importants per obtenir èxit en la teràpia com la personalitat del pacient i el terapeuta, per a poder generar el que coneixem com aliança terapèutica.
La importància d’aquest fet la podem comparar a un problema mèdic, ja que igual que si tenim problemes estomacals no anirem a visitar a un oftalmòleg, si tenim, per exemple, un problema d’addiccions, anirem a un professional o centre especialitzat en el tractament d’addiccions, o si tenim un problema de relacions de parella, necessitem anar a un psicòleg format en Teràpia de Parella i Sexologia.
De manera que, entenent l’ampli espectre de formació i experiència en Psicologia i, seguint les recomanacions del COPC, és molt important invertir temps en escollir aquell professional que més s’adequa a les nostres necessitats.
Algunes recomanacions per trobar el professional que més s’adequa a nosaltres poden ser:
- Mirar la formació acadèmica del professional: quines formacions específiques té, a més de la carrera general de Psicologia i comprovar si encaixa amb el nostre problema.
- Mirar l’experiència professional i, de nou, mirar si encaixa amb el nostre tema a tractar.
- Mirar les opinions del professional i el seu perfil en general per veure si sentim que estem en “sintonia” amb aquell professional.
- Mirar quin abordatge té el professional i manera de treballar (Psicodinàmic, Cognitiu-Conductual, Integratiu, Sistèmic, etc.) per comprovar que s’ajusta al nostre perfil (si preferim que sigui més o menys directiu).
- Possibles recomanacions de persones que coneixem que han anat a aquell/a professional i quina temàtica han tractat.
De manera que escollir aquell professional amb coneixements sobre la nostra temàtica a treballar, molt probablement, ens portarà a una probabilitat més alta d’èxit terapèutic, reducció de temps d’obtenir resultats i, per tant, millor sentit de benestar personal.