L’abús del clickbait

Anna Lladó.  www.annalladoferrer.com
1017

La tècnica del clickbait, basada en escriure titulars cridaners o sensacionalistes per atreure clics a la pàgina web, cada cop està més estesa entre els mitjans de comunicació. És obrir Facebook o Twitter i trobar titulars com aquests: “Quin és el país d’Europa amb més vacances?” o “Quina parella es declara el seu amor amb aquesta foto tan a prop d’un impactant tauró balena?”.

Hi ha mitjans que porten l’estratègia del clickbait a l’extrem amb continguts de poca qualitat i en alguns casos, enganyosos. El titular pot ser tan exagerat que podem arribar a tenir una sensació de presa de pèl.

“La decisió sense precedents de Lidl que sorprendrà els seus clients” publica un digital. I quina és aquesta decisió? Que obrirà un supermercat en un centre comercial. Mentrestant, un altre diari titula “El detall de Messi que podria passar desapercebut”. Cliques l’enllaç i descobreixes que és l’anell de casat. I així sense pausa, sense oblidar els recurrents llistats amb exemples com aquest: “Les deu imatges més impactants de la història. La setena no te la creuries”.

L’abús del clickbait ja ha provocat la reacció d’almenys dos comptes de Twitter, @SavedYouAClick i @UnClicMenys. Els seus impulsors llegeixen aquest tipus de notícies i et faciliten una resposta per a evitar-te clics innecessaris. Per exemple, les noies d’Un click menys es feien ressò d’aquest titular: “Primeres reaccions de María José Campanario des del psiquiàtric”. Resulta que les primeres paraules de la dona de Jesulín de Ubrique van ser “Estic bé, de debò”. Val la pena seguir-les.

 

COMPARTIR