L’estiu de Dani6ix i Izzkid, el duet teianenc del moment

Text: Gemma Ponce  // Foto: Cedides
588

Són dos amics de tota la vida que comparteixen un projecte i il·lusió junts: en Dani Nieto (Dani6ix) i en Pau Izquierdo (Izzkid) de Teià acaben de presentar “Sopo i baixo”, un EP de 6 cançons molt centrades en l’estiu, l’època de la qual guarden més records. El d’aquest any promet: “tenim molts concerts”, expliquen a Tribuna Maresme, sobretot a la comarca, on els fa especial il·lusió “són llocs en què hi hem estat com a públic i serem dalt de l’escenari”, diuen referint-se a la Festa Major de Premià de Mar i La Garrinada.

És un moment dolç pels teianencs, reflectit en les seves cançons: “som molt transparents i emocionals, vivim amb molta intensitat”, asseguren. Ja ho eren abans amb altres projectes musicals, però van tocar la tecla clau de l’algoritme de TikTok: la cançó es va viralitzar a la xarxa social “portàvem 5 anys fent música”, recorden. És ara quan ho aposten tot pel món artístic, amb el somni de poder dedicar-s’hi per complet. Les sis cançons de “Sopo i baixo” els acosta un pas més a fer realitat aquesta ambició impulsats amb l’energia de després dels concerts: “veure que la gent canta amb tu és el que més omple i ens enganxa a fer el que fem”.

Que té l’estiu que us ha inspirat tant?

Pau: És una etapa que gaudim molt i ens agrada passar-la amb els amics. Aquest estiu pinta molt bé, crec que serà un d’especial perquè ens estan sortint molts concerts. Sempre diem que aquestes hores extres de sol ens donen tota la vida i amb l’EP volem celebrar això i que la gent ho gaudeixi.

Acabeu de presentar “Sopo i baixo”. Com és la rebuda ara que ja ha vist la llum?

Dani: Li hem dedicat temps i sempre abans de treure-ho tens al cap mil coses. Ha sigut increïble des que ha sortit i no paren d’arribar missatges que la gent li agrada i estem molt contents de tot el que ve amb la música. Això fa que estiguem extra motivats.

Pau: Hi ha evolució, sona millor. A “Estem Vius”, el primer EP, les cançons eren més nostàlgiques i fosques. Quan el vam fer estàvem en un moment emocional més complicat que ara.  “Sopo i baixo” té més bon rollo i energies positives. Són els dos punts principals que canvien. Una mica més de bon rollo i per l’estiu, però igualment les lletres continuen sent nostàlgiques, que és la nostra essència.

Sou molt romàntics i intensos. Us poseu límits a l’hora d’escriure i despullar-vos emocionalment?

Dani: Sí, així és. Les lletres són molt transparents. Tant jo com en Pau som molt emocionals, sempre que vivim alguna cosa és amb molta i intensitat.

Pau: A l’hora de despullar-nos emocionalment no ens tallem. Si ens surt una lletra de dins de veritat, la diem, no tenim cap problema. Tallar-nos per si ens poden cancel·lar, potser alguna vegada hem tingut un pensament de “millor no dir això”, però tampoc parlem dient barbaritats de normal. A les cançons, quan escrivim, diem coses bastant quotidianes i “blanques”.

Treballeu constantment en grup, què té l’un de l’altre que suma a Izzkid i a Dani6ix?

Pau: El millor de ser dos és que quan un no té el dia, l’altre sí. O si un està més negatiu i l’altre positiu, ens compensem. Crec que ens va bé, intentem equilibrar-nos entre els dos. Del Dani destacaria que fa lletres molt bones, crec que aporta una gran part del projecte.

Dani: Em quedaria amb la bona energia del Pau. Soc més negatiu i trobo que a l’hora de compondre, gravar o fer entrevistes, el Pau sempre té una visió més positiva i amb energia que em falta. Quan componem, mai hi ha res estipulat. La creativitat sempre ens neix en moments diferents. Això també és difícil de complementar perquè un dia el pau potser està molt inspirat i jo no, però és guai treballar els dos perquè quan un no arriba a una cosa, hi és l’altre i ens entenem molt bé.

D’on ve el cuquet de fer música urbana i reggaeton en català? És un estil al qual ens estem acostumant ara i fa la sensació que hi ha molt a innovar.

Pau: Estem fent música en català i sembla que no s’hagi explorat tots aquests estils musicals. En castellà o en anglès s’han fet més estils, però en català sembla que si fas res una mica més innovador és fàcil. Costa que agradi perquè crec que el públic en català no està molt acostumat a escoltar depèn de quin estil de música. No ens volem tancar a dir que fem reggaeton o trap. Fem el nostre estil, amb temes pop, guitarres més de rock i fem una mica el que ens agrada.

Avui dia per fer música en català implica ser activista de la llengua?

Dani: Hi ha moltes maneres de reivindicar la música. Cantant en català ja estàs reivindicant la teva llengua: fa que estiguis cuidant-la, donant-li visibilitat. Mai ho fem mai des de la perspectiva de polititzar-ho tot perquè crec que acaba sent difícil i hi ha molta gent que es desvincula de la música catalana per aquest tema.

Què hauria sigut de vosaltres si no s’hagués viralitzat el clip de la cançó de “Van Gogh” a TikTok?

Pau: Algun cop ens ho hem plantejat, però realment no sé què hauria passat. Continuaríem fent música, això sí, però no sé si amb aquest projecte.

Dani: Al final som amics, fem música de forma molt fàcil perquè ho compartim tot. M’has fet la pregunta i ara m’he quedat ratllat a què hauria passat. Crec que s’hauria seguit intentant i d’alguna altra manera hauríem donat amb la tecla i hauríem arribat a gent perquè al final és constància i fa anys que treballem amb això.

Pau: Mola més dir que suposo que mai ho sabrem.

Hauríeu “donat amb la tecla”. Quina vau donar?

Pau: No la sabem. Potser la raó perquè passés era que eren 5 anys fent música i es va penjar en el moment adequat, amb la lletra adequada… poden ser tantes coses que no podem dir quina. Si no ja seríem rics dient-li a tothom. Diria que és constància, fer-ho per amor i no interès és el que et fa estar més a prop de tocar la tecla.

Dani: El TikTok és també una arma que traeix perquè l’hem utilitzat i ens ha anat bé, però avui dia ens desesperem perquè decep. Sí que els ha propulsat, però després t’adones que igual que t’impulsa pot no fer-te res.

Molta pressió de les xarxes socials?

Dani: El món de les xarxes desespera bastant perquè un cop entres a la roda esperes que tot sigui igual i estàs molt pendent. Fins que no vam veure que no ens ha d’importar si és viral o no. S’ha de buscar un equilibri. Aporten pressió perquè has d’estar pendent de crear contingut per la gent. Avui en dia ser artista implica tenir la part de creador de contingut.

Pau: Entenc la gent que ho rebutgi, però si ara vols ser artista i funcioni has de promocionar-te fent servir el que hi ha actualment: TikTok, Reels… Si es vol viure d’això, ho has d’acceptar com més aviat millor. Per bo o per dolent, tenir seguidors a les xarxes influeix molt. Això sí, a vegades sembla que una cançó la valoris per si s’ha fet viral o no, però realment no té res a veure. Si es fa viral una cançó, perfecte, si no, a continuar igual.

Ho aposteu tot a la música?

Dani: Sí, tot i que continuem amb la nostra vida de treballadors. Jo he estudiat ciències biomèdiques i en Pau és del sector artístic i disseny. Treballem fora de la música perquè no ens podem permetre viure d’això. Anem a fons, si el dia té 24 hores, totes queden cobertes amb la feina i el màxim d’hores amb el projecte. Si arriba el moment que ens toca haver de deixar la feina serà que és bon senyal i anem a totes. Al final seria un somni.

Quin ha sigut el moment més àlgid de Dani6ix i i Izzkid?

Dani: Crec que el millor moment ha d’arribar. Estem construint un projecte i quan estàs fent-ho tot són coses positives. Això vull pensar. Si no, estaríem fent les coses malament.

Pau: El millor moment del que estem vivint ara són després d’un concert. Em sento com si acabés de pujar a una muntanya russa i tot és per la gent, que canta amb tu. És el que més omple i ens enganxa a fer el que fem.

COMPARTIR