L’hort terapèutic: beneficis per a les persones residents

Equip Residència i Centre de Dia Mirador de Mataró.
387

L’hort terapèutic és una activitat significativa en l’envelliment actiu i és un projecte que millora la qualitat de vida de les persones. El seu objectiu principal és potenciar el benestar de les persones millorant els nivells de salut a través de l’ocupació, treballant a través de les capacitats i augmentant així la motivació.

És una activitat que es realitza a l’aire lliure, que potencia l’autocura i l’estat d’ànim i que ajuda a ocupar el temps en una tasca molt gratificant. Empodera les persones igual que promou el treball en equip i les relacions socials. El fet de cuidar de les plantes i les flors de l’hort fa que les persones que col·laboren en l’activitat se sentin útils, importants i responsables, seguint unes rutines diàries. L’activitat es complementa amb altres tallers: el que dona l’hort s’aprofitarà per cuinar i els usuaris també degustaran els aliments.

En l’àmbit físic aporta el manteniment de la mobilitat i la força, la coordinació de moviments, el treball muscular funcional, la dissociació de moviments bimanuals, els desplaçaments que implica anar a l’hort i la psicomotricitat fina. A part, a escala multisensorial, l’olor d’una planta, el tacte d’una fruita ajuda a recordar diferents etapes de la nostra vida, vivències i emocions; aspectes que s’utilitzen per treballar la reminiscència en persones grans. En resum:

  1. Millora la qualitat de vida dels residents.
  2. Millora de l’estat de salut mental: ajuda a reduir conductes disruptives, i potencia el benestar emocional de les persones.
  3. Millora les habilitats socials: fomenta la socialització amb altres persones. El treball en equip pot ajudar a potenciar vincles i disminuir exclusions socials.
  4. Desenvolupa habilitats: portar a terme una seqüència, resolució de problemes, planificació i organització de tasques…
COMPARTIR