Quan llegim mobilitzem tot el sistema cerebral específic de la lectura, que és força complex i posa en marxa “ tot el sistema”. M’explicaré: dels experiments fets amb lectors i no lectors sembla que els lectors habituals, sobretot de lectures “ben escrites”, obtenen més bones puntuacions en els tests d’Intel·ligència.
La majoria d’aquestes proves psicològiques valoren un aspecte del funcionament intel·lectual, dit raonament verbal o intel·ligència verbal, relacionada amb els diferents aspectes del llenguatge humà com expressió del pensament.
I no solament pels aspectes diguem-ne tècnics de la lectura (comprensió i expressió) sinó pels “circuits” cerebrals que comporta l’acte de llegir, i de ”rebot” l’ampliació i millora de la comprensió del comportament social.
Des de la vista que identifica paraules dins de frases, les quals ens expliquen una història-narració o algun aspecte tècnic, fins el sistema de valoració del que estem llegint, els processos d’identificació amb els personatges i/o amb les opinions de l’autor i amb les seves sensacions, si ens ha agradat quan l’hem acabat o ens està agradant mentre l’estem llegint (o ens estem esforçant per entendre!), la millora de la concentració i l’atenció, els nous coneixements sobre situacions que no hauríem imaginat… tots aquests aspectes de la lectura activen diferents àrees cerebrals implicades en els diferents tipus d’activitats de representació. És més, no heu acabat cansats d’alguna lectura? I o empipats amb d’altres? Això vol dir que quan llegim no solament estem fent servir les àrees específiques del llenguatge, sinó que n’activem moltes altres.
A part de l’augment de coneixements quan llegim sobre temes científics o teòrics, la lectura “recreativa”, les novel·les per exemple, comporten l’augment de la comprensió de les vivències dels altres, allò que creiem com a persones socials, així com una valoració més àmplia dels criteris estètics en general.
D’altra banda, la lectura és com un ham pel sistema mental humà, és una atracció quasi diria “passional” perquè mobilitza tots aquests sistemes simbòlics i específics dels humans, és una eina global i concreta per a l’obtenció de satisfacció personal, de plaer: com més la fem servir, més la desitgem. Aquells que llegeixen amb assiduïtat, ja saben de què estic parlant.
Ara bé, també és veritat que com menys fem servir la lectura menys beneficis n’obtindrem, i això és així, perquè el comportament verbal humà és específic de l’espècie en la seva complexitat i la lectura n’és un dels més propis i específics; per això resulta tan atractiu i mobilitzador.
Ah! I com a psicoterapeuta us he de dir que la majoria dels suports i tractaments psicològics que oferim els professionals, intenten “ajudar-vos a llegir-vos” d’una altra manera, en tant que el nostre patiment mental l’expressem com si fos una narració progressiva.
I per acabar, heu de saber que si llegim plegats, entre amics, en família, també afavorirem el nostre desig de llegir i el dels que ens envolten.
Llegir llibres en suport analògic o digital? Tant li fa, llegiu!