L’escriptora mataronina Care Santos és una protagonista indiscutible d’aquest Sant Jordi amb el seu llibre Desig de xocolata, 34è Premi Ramon Llull. Narra la història de tres dones que tenen com a vincle comú una xocolatera de porcellana blanca. La trama està ambientada a l’actualitat, al segle XIX i al segle XVIII. Una autora que sap com enganxar els seus lectors.
El periodista Manuel Cuyàs (Mataró) ens acosta la memòria de la la seva famílía i el descobriment d’un món que canvia i té un punt àlgid en la nevada del 62, alhora que ens remunta al seu llegendari avi pirata, tot amb un gran ofici narratiu. El llibre porta per títol, com no, El nét del pirata (Proa).
De l’autor Rafael Vallbona (Premià de Dalt), proposem la trepidant novel·la negra El tant per cent, publicada per Alrevés dins la col·lecció Crims.cat i de trama plenament maresmenca; però tambe el seu darrer recull de poesia, Platges de la ment, editat per Germania.
Pep Bras (Premià de Mar), guionista i narrador, retorna a la novel·la amb La niña que hacía hablar a las muñecas, publicat per Alevosía, afegint una nova obra al seu interessant treball que sempre captura de ple el lector.
Toni Sala (Pineda de Mar), de la mà del nou segell L’altra Editorial, ens apropa la novel·la breu Els nois, un nou engranatge en el seu sòlid entramat narratiu.
Del guionista i narrador Manel Bonany (Mataró), tenim la novel·la L’esclau de la sal (Amsterdam), que ens porta a la historia rera una llegenda, la d’un home i un drac, la de Sant Jordi.
Per la seva banda, el poeta Vicenç Llorca (El Masnou) desembarca aquest Sant Jordi amb el seu nou llibre Calendari d’instints, editat dins la col·lecció Poesia 3i4.
En el camp de l’assaig, l’escriptor i polèmic historiador d’Arenys de Munt Jordi Bilbeny veu reeditat un dels seus llibres més coneguts: Brevíssima relació de la destrucció de la història. La falsificació de la descoberta catalana d’Amèrica, a càrrec de Librooks.
En l’àmbit de la literatura per joves, l’escriptora de Cabrera de Mar Sílvia Tarragó és l’autora del cicle de novel·les (dos títols) Top Fairies, publicat per Edebé, on entrellaça el món de la moda i de les fades i publicat en català i en castellà.
I també per al públic juvenil, la novel·la L’esfera imperfecta, del sempre versàtil autor Jordi Lopesino (Mataró), editada, en aquest cas, per Barcanova.
Editorials maresmenques
I de ple en les editorials de la comarca, l’argentonina Voliana Edicions entra amb força aquest Sant Jordi presentant cinc novetats d’autors maresmencs. Es tracta de Camins de poesia, d’Esteve Albert i Corp; El llibre dels misteriosos fets de Montserrat, de Pere-Màrtir Brasó, artista plàstic nascut a Vilassar de Mar i resident a Mataró, que proposa una novel·la entre la ficció especulativa i la realitat; Inquietança, relats de ciència-ficció del mataroní Arcadi Vilert i Soler; Ajudeu-me. El crit d’una llengua que vol seguir viva, de la brasilera vinculada a la comarca Eliana Oliveira de Freitas i Miratge, obra narrativa d’Eva Lleonart Montagut, autora de Sant Pol de Mar.
La Comarcal Edicions, segell editorial històric del Maresme, també d’Argentona, ha tret en línia amb aquest Sant Jordi el recull de poesia I la llum que es va fer, de Josep Fàbrega i Selva, guardonat amb el XVII Premi ‘Alella a Maria Oleart’; la novel·la Comptabilitat domèstica o el misteri de la cambra tancada, de l’autor barceloní Jordi Bordas i Coca; el conte il·lustrat Tots fem pinya a Sant Vicenç de Montalt, de Núria Albesa Valdés i Itziar Picaza Vilaseca; i la novel·la El tiempo en el espejo, de Ginés Sánchez Amorós.
I finalment, de Galerada, segell amb seu a Cabrera de Mar, destaca l’assaig La captivitat inadvertida, del mataroní Jordi Sales, una proposta literària d’alt nivell que interrelaciona la filosofia, la història, la nació… en el marc de l’assaig. Tota una fita narrativa.