El periodista i escriptor maresmenc Rafael Vallbona torna al ‘ciclisme literari’ amb una nova obra de referència. Es tracta de L’escalada a Montjuïc 1965-2007. L’ascens de la ciutat, publicada per Cossetània Edicions. Aquest llibre és una crònica dels 44 anys de vida d’una cursa ciclista que va mostrar al món les primeres imatges panoràmiques de Barcelona i va fer que moltes celebritats de l’esport, com el mateix Eddy Merckx, se n’enamoressin.
En una luxosa edició acompanyada d’imatges que són història i que ens recorden el nostre passat més proper, Vallbona recorda i reflexiona sobre qui som, d’on venim i cap a on anem a través de l’esport, però també de la projecció de la capital catalana en uns moments en què el franquisme iniciava el seu declivi i naixia un nou context històric.
El tret d’arrencada: a mitjan anys seixanta Barcelona comença a despertar de la grisor. Estudiants i treballadors comencen a sortir al carrer, l’abat Escarré ha de marxar a l’exili entre les protestes dels catòlics, els mestres funden Rosa Sensat, Ricard Salvat estrena Ronda de mort a Sinera, obre la Cova del Drac i en Joaquim Sabaté i Dausà, president de l’Esport Ciclista Barcelona, recupera l’Escalada Ciclista al castell de Montjuïc, un projecte del temps de la República. Sabaté ho fa convençut que el caràcter únic i original de la cursa portarà un aire de modernitat a una ciutat que malda per anar traient-se les lleganyes de la tristor a què l’ha condemnada el franquisme.
El periodista i escriptor Marc Moreno ha publicat la novel·la Els silencis dels pactes amb l’editorial Llibres del Delicte. Es tracta de la tercera novel·la de l’autor, que ha situat l’acció del llibre a Mataró i que presenta una trama on la ciutat esdevé part important de la història com un escenari on passen des d’assassinats, xantatges i pressions polítiques, fins a situacions on la traïció, les mentides i la lluita descarnada pels diners i el poder acaben tacant qualsevol relació.
Els silencis dels pactes és una novel·la negra que indaga en la corruptibilitat de les persones i en com tothom és susceptible de perdre l’honestedat que sempre creiem tenir. Des d’empresaris milionaris que se senten per damunt de les lleis, periodistes pragmàtics o polítics honestos, que algun en queda, fins a immigrants il·legals i mosses d’esquadra cansades de la seva feina, la diversitat de personatges de la novel·la palesa que en una ciutat com Mataró tots els estrats de la societat s’acaben trobant tard o d’hora.
L’editorial argentonina Voliana Edicions que dirigeix Jordi Solé Camardons, consolida una trajectòria. Entre la seva diversificada oferta d’autors maresmencs dels darrers mesos destaca A les fosques, de la mataronina Maria Català, que proposa una novel·la inquietant centrada en l’institut de la plaça dels Bous de Mataró, amb un tractament dels personatges magistral i una història fosca que manté atrapats els lectors.
Un altre títol és Quan Argentona era de pagès, de Lluís Serra, (Argentona, 1930), en què aquest home tan popular a la seva població recorda l’Argentona de quan era nen.
I no oblidem tampoc que dins la col·lecció Poesia, Voliana va publicar fa uns mesos el recull de Lali Ribera, Temp(teig)s, autora de Vilassar de Mar. I que passat festes, amb el nou any, arribarà l’esperat Diccionari essencial Esteve Albert, obra cabdal de Jordi Solé i Camardons que resitua el gran personatge en l’important context que li pertoca i dota els estudiosos d’una eina de gran utilitat.
També dins aquest segell, de més autors de proximitat, destaquen El llibre dels misteriosos fets de Montserrat, de Pere-Màrtir Brasó; Inquietança, d’Arcadi Vilert i Camins de poesia, d’Esteve Albert.
El periodista mataroní Xavier Amat ha dut a terme un treball minuciós a través del qual el lector podrà entendre i conèixer l’obra musical i aspectes de la producció del cantautor Lluís Llach. En el llibre Llach, lletra i música, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Amat relata pensaments personals, observacions i anàlisis en forma d’episodis no gaire extensos, com a bon coneixedor de l’obra de Llach i del propi cantautor, a qui ha seguit com a professional i com a espectador, sense perdre de vista l’esperit crític objectiu. També s’hi expliquen algunes anècdotes dels seus concerts, potser no gaire conegudes, o detalls de les seves cançons que potser han passat per alt a alguns dels seus seguidors.
Xavier Amat va començar a escriure Llach, lletra i música al cap de pocs dies que el cantautor deixés els escenaris, el març de 2007. Molts dels episodis del llibre van més enllà del que és estrictament la trajectòria de Llach, i es converteixen en reflexions sobre la música, la creació, l’escriptura, o temes presents i profunds en l’ésser humà, com les lluites personals o col·lectives, la vida, l’amor o la mort. En la part final del llibre l’autor inclou una cronologia sobre el cantautor de Verges i els llistats dels seus discos i de les seves cançons.
Elisabet Cristina de Brunsvic, la reina dels catalans a Mataró. Juliol de 1708, títol també del periodista Xavier Amat i editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, és una proposta per a amants de la nostra història.
Del setembre de 1711 al març de 1713 Catalunya estigué governada per una emperadriu consort, Elisabet Cristina de Brunsvic. Se la va conèixer com “la reina dels catalans”. Segons les cròniques de l’època, actuà de manera reflexiva i analítica, fou afable en el tracte i amb bones dosis de talent, i es guanyà l’admiració.
Malgrat la rellevància històrica del personatge, el pas d’Elisabet Cristina per la nostra terra és poc conegut. La seva arribada tingué lloc a la platja de Mataró el 25 de juliol de 1708, quan encara no havia fet els 17 anys, suscitant gran entusiasme entre la població.
El llibre del periodista Xavier Amat té el seu punt àlgid en aquells dies que van del 25 al 31 de juliol de 1708 a Mataró, fent una aproximació a la figura de la reina i als moments històrics que li van tocar viure.
La novel·la Joc de llunes, de l’autora argentonina Emília Illamola, publicada per Nova Casa Editorial, és una història senzilla, d’aquí mateix, on tres veus de dona, que busquen les arrels per trobar la seva identitat, desgranen en cinc monòlegs la seva percepció d’una mateixa realitat: sobre l’esforç de seguir.
Les protagonistes del llibre són veus introspectives, que busquen una autenticitat i un equilibri que no existeix, perquè la xarxa que les envolta és molt feble.En aquesta història el lector hi trobarà pistes, en forma de cartes i narracions, on la protagonista pretén deixar constància d’uns instants sublims. Les claus, per entendre’s. Un recer, el punt de connexió: aquest vellut suau de la comprensió. L’escriptura d’aquest llibre és delicada, preciosista, quasi impressionista i amb una important presència de la natura.
Sa i català, d’Albert Calls, publicat per Ara llibres és una proposta per acostar-se als aliments de proximitat. L’autor ha seleccionat alguns dels productes més nostrats i les receptes més saboroses. És un llibre que ens descobreix tots els detalls dels nostres productes autòctons més saludables: els secrets del seu origen, l’hàbitat natural i els racons amagats on es poden trobar, les meravelloses propietats per a la salut, les anècdotes històriques més interessants i divertides i les curiositats més sorprenents.