L’Organització Mundial de la Salut (OMS) declara que, entre 2015 i 2050, gairebé es duplicarà el percentatge de persones majors de 60 anys a tot el món. Encara que no tots envellim igual, són diversos els factors que influeixen en la qualitat de vida de la gent gran i molts d’ells impliquen hàbits que és important prendre des de la joventut.
Quins canvis es produeixen a mesura que envellim?
Quan envellim, el nostre cos i la nostra ment canvien. A nivell emocional, hi ha molts factors que poden alterar el nostre benestar mental, com per exemple, la jubilació, la pèrdua d’éssers estimats, l’aparició de patologies o la necessitat de dependre d’algú, perdent així en molts casos la nostra independència.
A nivell fisiològic, els canvis són encara més evidents. Els ossos perden densitat i es tornen més fràgils, podent-se trencar amb més facilitat. Disminueix la força muscular. Les articulacions es tornen més rígides i menys flexibles a causa del desgast del cartílag, causant inflamació, dolor i deformitats. A mesura que envellim, el sistema immunitari ja no treballa tan bé, tornant-se més lent i augmentant així el risc d’emmalaltir. També els òrgans vitals comencen a perdre una mica de funcionalitat.
Totes aquestes alteracions, tant emocionals com fisiològiques, poden desembocar en la síndrome d’immobilitat. Es tracta d’un problema molt perillós, ja que la immobilitat potencia encara més aquestes limitacions descrites anteriorment, entrant així en un cercle viciós. Malgrat tots aquests canvis, encara hi ha al nostre abast una vida de qualitat si mantenim un estil de vida saludable.
L’elecció de l’estil de vida afecta la rapidesa amb la qual té lloc el procés d’envelliment
Uns hàbits de vida saludable, és a dir, una dieta equilibrada i una activitat física regular, enforteixen l’organisme i contribueixen a què l’envelliment sigui el més saludable possible. L’exercici és una de les millors maneres de retardar o evitar els problemes musculars, articulars i ossis; a més, ajuda a mantenir una bona circulació sanguínia i una capacitat respiratòria adequada. Així mateix, mantenir-se actiu millora la funció cognitiva i prevé demències com l’Alzheimer, entre d’altres. Encara que no s’hagi fet exercici abans, mai és tard per començar. Tot i iniciant-se tard en l’exercici físic, s’obtenen grans beneficis.
L’altre factor important és el seguir una dieta ben equilibrada. Menjar aliments que lliurin molts nutrients sense massa calories extra, com fruita i vegetals, llegums, grans integrals, peix i carns magres. Evitar les calories buides com menjar fregit, dolços i begudes ensucrades o alcohol. Triar preferiblement aliments baixos en colesterol i greixos i prendre suficients líquids (algunes persones perden la capacitat de sentir set a mesura que envelleixen).
La prevenció és millor que la cura
Es poden adoptar diverses mesures de prevenció per millorar la qualitat de la vida. Cal prestar atenció al vostre cos i tenir-ne cura. Les caigudes són una de les primeres causes de lesions de la gent gran. Mantenir la vostra casa segura assegurant que les habitacions estan ben il·luminades, movent mobles que poden ser una obstrucció, evitant cablejat solt, buscant les ajudes tècniques que es necessiten per a la vida diària i que ajudin a mantenir la mobilitat. Si es pren molta medicació és recomanable fer ús del servei personalitzat de dosificació (SPD), ja que millora el compliment terapèutic, però sobretot pot evitar intoxicacions impedint que es repeteixi una dosi que ja s’ha pres i també infradosificacions, ja que és molt fàcil de veure la medicació que no s’ha pres. Seguir en contacte amb altres persones motivarà el sortir de casa, participar en activitats i evitar quedar-se aïllat. Anar a un centre de dia o reunir-se amb familiars i amics és una bona forma de motivar-se a seguir actiu.