Marcos Montero trenca tabús amb ‘El Mestizo’

Text: Gemma Ponce  // Foto: Cedides
709

En Marcos Montero no sap dir què el va portar a obrir el seu bloc de notes del mòbil el 2017 amb una idea que ha desembocat en la seva primera novel·la: ‘El Mestizo’. El jove mataroní nascut el 2000 tenia clar des d’adolescent que volia escriure un llibre, i aquest 2021 no només l’ha publicat sinó que també estat guardonat al Millor Llibre de Fantasia en els Premis Círculo Rojo. Té les idees clares i, decidit, espera publicar la segona part l’any vinent.

Durant el confinament vas escriure el llibre i et vas imaginar tot un món diferent del que vivim, Alázar, on té lloc la novel·la. Què té de real?

El llibre està catalogat com a fantasia i com a ficció contemporània, per tant, hi ha coses reals. No deixa de ser una societat de persones i individus incapaços de conviure, molt proper al que podem veure actualment. Els temes de racisme, del col·lectiu LGTBIQ+ i moralitat s’apropen molt als que poden existir al nostre món, dins de la fantasia hi ha un missatge de la realitat en la qual vivim.

Racisme i LGTBIQ+. Què et porta a donar visibilitat a aquests temes?

Pel que fa al racisme, és una novel·la enfocada a un públic juvenil i adolescent, crec que és una franja d’edat en la qual no està de més que es comenti i es tracti. Els dos temes són una mica tabú i haurien de ser tractats amb normalitat i ser una cosa del dia a dia, en el cas del LGTBIQ+ i eliminar-ho, en el del racisme. Això és el que m’impulsa a voler parlar d’aquests dos temes de manera camuflada per als més joves, perquè no sigui ni tan directe ni agressiu.

El personatge principal de la història, Aiden Miller, què té de tu?

Moltes decisions que pren a la seva vida i també com actua estan basades en el que faria jo. Poso a l’Aiden en alguna situació delicada i penso en què escolliria, així que compta amb la meva personalitat en les decisions.

Primera novel·la, i també primer premi…

És surrealista. No m’esperava ni publicar, ni anar a uns premis. Va sortir a la venda el febrer i a octubre em van trucar, una tarda que estava jugant a videojocs amb un amic, dient-me que estava nominat als Premis Círculo Rojo. No me’n recordava ni que es feien. Estic molt content d’haver anat a la Gala dels Premis a Almeria, haver conegut a escriptors de diferents edats… és una experiència molt bonica.

Per què hem de llegir ‘El Mestizo’?

Deixant a part que es tracten temes com el racisme i LGTBIQ+, una de les coses que més content estic del meu llibre és el tema de la moralitat. Que el lector es pregunti què hauria de fer davant de situacions complexes, que faci pensar, no només llegir. També és cert que alguns crítics de la literatura m’han comentat que és un molt bon llibre per iniciar-te a llegir, ja que és molt amè i la prosa senzilla fa que t’hi enganxis fàcilment.

No has abandonat l’Aiden, ja que estàs escrivint una segona part…

Exacte, des de finals d’aquest any que m’he posat a fer la segona part. De moment estic molt content amb el resultat, però porto tres capítols. Espero que pel 2022 estigui llesta.

I més enllà del 2022, què hem d’esperar de tu com a escriptor?

Vaig començar com a un hobbie, no tenia pensat ni publicar la novel·la, perquè ho feia com a entreteniment durant la quarantena perquè els dies se’m fessin més curts. Ara que he guanyat un premi, veig que l’esforç ha tingut la seva recompensa i m’agradaria seguir escrivint i fer-me un nom en el panorama literari.

‘El Mestizo’, de Marcos Montero, té lloc a Alázar, un món imaginari en el qual els humans i les bèsties viuen per separat. Aiden Miller, el protagonista de la història, és un mestís que amaga la seva condició de bèstia en el món dels humans. Diferents successos el deixen al descobert i el porten a prendre decisions complicades per sobreviure a un món que rebutja la seva espècie. El llibre se centra en els temes del racisme i el moviment LGTBIQ+ i es pot adquirir digitalment a diferents plataformes i la pàgina web de l’editorial Círculo Rojo.

COMPARTIR