El món laboral que ens espera

Anna Lladó.  Periodista
559

La pandèmia ha accelerat tendències que marcaran el món laboral durant els propers anys. Per exemple, l’automatització, que comporta -i ja ho estem veient- una pèrdua de llocs de treball, o el teletreball.

Cada cop són més les màquines -o simplement una web o app– que fan feines que fins ara feien els humans. Caldria que les institucions ho regulessin per protegir els llocs de treball? O és impossible lluitar-hi?

Segons l’expert en innovació Alfons Cornella, una manera de fer-hi front és “treure partit de les facultats que caracteritzen l’ésser humà”. O, dit d’una altra manera, “descobrir el nostre talent més humà i desenvolupar-lo” per diferenciar-nos de les màquines i oferir valor a les empreses.

És una reflexió que ha fet en una conferència sobre el futur del món laboral organitzada per La Vanguardia. Una ponència on també ha esmentat la importància d’un concepte clau per als propers anys: el reskilling; l’aprenentatge constant de noves habilitats per a reciclar-se professionalment.

De fet, segons Alexandra Andrade, experta en Recursos Humans, més de 1.000 milions de llocs de treball es transformaran a causa de la tecnologia durant la propera dècada. Afegeix que, fins al 2030, 375 milions de persones hauran de transformar les seves capacitats per adaptar-s’hi.

Una altra tendència que ja comencem a veure és la d’allargar la vida laboral dels ciutadans. Alfons Cornella apunta que la meitat dels infants que neixen avui viuran 100 anys. Augmenta l’esperança de vida i alhora, els anys que treballarem. La incògnita és fins quan?

COMPARTIR