El Museu Diocesà inaugura una exposició de fotografies de la missionera Isa Solá

Text: Redacció
361

Isa Solá (1965-2016), de Cabrera de Mar, tenia 51 anys quan va ser assassinada en el centre de Port-au-Prince, capital d’Haití. Era el 2 de setembre de fa cinc anys. En portava vuit al país, un dels més pobres del planeta, treballant en l’àmbit educatiu i sanitari.

El 2010 havia sobreviscut al terratrèmol de set graus en l’escala de Richter que va destrossar la zona i va deixar al país més desemparat del que ja estava. Aquell esdeveniment va marcar per sempre la seva trajectòria.

Solá era religiosa de la congregació de Jesús-Maria, on havia estudiat durant la seva infantesa i adolescència. L’únic objecte de cert valor que va atresorar en vida va ser una càmera fotogràfica. La mostra recull 36 imatges agrupades en tres apartats: paisatge, retrats i escenes. Les fotografies transmeten la seva mirada nítida i apassionada cap a Haití i la seva gent. Malgrat viure envoltada d’extrema pobresa, Isa Solá va posar el focus en ressaltar la bellesa.

L’exposició està comissariada per la periodista Mey Zamora, autora del retrat biogràfic d’Isa Solá Lo que no se da se pierde (Ed. Plataforma), i per Javier Solá, un dels seus germans. El Museu Diocesà de Barcelona, l’empresa Witte i Solá (WyS) i la Congregació de Jesús-María han fet possible la mostra. L’exposició pretén recordar Isa Solá en el cinquè aniversari de la seva mort i contribuir a la vigència del seu llegat.

Isa Solá tenia molta sensibilitat artística. A més de la seva afició per la fotografia, componia, tocava la guitarra i cantava. En l’exposició es pot veure la seva càmera fotogràfica i una de les seves guitarres. Un petit muntatge audiovisual permet escoltar la seva bonica veu i el seu testimoni després del terratrèmol.

La sala dedica un espai al Taller de pròtesi Sant Josep, que la missionera va posar en marxa a Port-au-Prince després del terratrèmol. El visitant podrà contribuir amb donatius a mantenir viu “Projecte Haití”, que gestiona el taller de pròtesi, a través de la Fundación Juntos Mejor.

L’exposició estarà oberta des del 2 de setembre fins al 8 de novembre. L’horari, de dimecres a dilluns de 10 a 20h. Està previst fer un acte públic a finals de setembre en què diferents ponents s’endinsaran en la figura i en la feina de la missionera.

COMPARTIR