Des de 1972, coincidint amb l’escalfament de l’aigua marina pel canvi climàtic, a les platges de Catalunya s’han registrat 10 intents de cria de tortuga babaua. D’aquests, només 5 han evolucionat amb èxit. La reproducció d’aquesta espècie en perill d’extinció es produeix entre els mesos de juny i setembre, quan hi ha més ocupació de turistes i banyistes a les platges. Per aquest motiu, la Generalitat ha iniciat una campanya de sensibilització perquè els usuaris de les platges no entorpeixin el procés de cria si es troben amb exemplars d’aquestes tortugues. A més a més de trucar al 112, si es detecta una tortuga o el rastre d’un niu s’ha d’evitar cridar, tocar l’animal, fer fotografies amb flaix o apropar-se a menys de 7 metres. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Fundació CRAM i l’Ajuntament de Tarragona han fet, una jornada informativa i una classe pràctica que a la platja de l’Arrabassada.
Com han apuntat des de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina la meitat dels intents de nidificació de tortuga babaua (Caretta caretta) a les platges catalanes han fracassat a conseqüència del contacte amb humans. Després de dos intents de cria el 1972 i el 1990 a la comarca del Montsià, va ser a partir del 2006 quan es van començar a detectar intents de cria d’aquesta espècie en perill d’extinció de manera més regular a les costes catalanes, sobretot entre els mesos de juny i agost que és quan posen els ous.
En concret, es van registrar dos casos de cria al Maresme el 2006 i 2011, i 6 casos més entre 2014 i 2017 a la Selva, el Maresme, el Baix Llobregat i el Tarragonès. Aquest fet tan poc habitual a les costes de Catalunya, s’ha anat incrementant per l’escalfament progressiu de la temperatura de l’aigua, vinculat als efectes del canvi climàtic, que atrau la tortuga babaua. Fins ara, les platges de Grècia i Turquia, a la Mediterrània Oriental, eren les localitzacions preferides per aquesta espècie a l’hora de reproduir-se dins d’Europa.
La Generalitat té en marxa una campanya informativa per acabar amb el desconeixement o amb comportaments incívics davant la detecció d’exemplars i nius d’aquesta espècie protegida ja que les altes temperatures de l’aigua fan preveure més postes.