S’acosta Sant Jordi i és moment de regalar roses. La majoria d’aquestes provenen de Colòmbia i Equador. A Catalunya només queda un productor, a Santa Susanna. Preveu comercialitzar 50.000 unitats per aquest 23 d’abril, una xifra que està un 15% per sota de l’any passat.
El 23 d’abril serà el moment de tenyir els carrers del color vermell de la rosa. El Mercat de la Flor i la Planta confia arribar als 7 milions de roses venudes. La majoria de roses provenen de Colòmbia i Equador, que són els principals productors de la rosa.
A Catalunya només queda un productor, en Joan Pons, floricultor de Santa Susanna. En declaracions a l’ACN, Pons explica que les altes temperatures d’aquest hivern deixen a la rosa del Maresme amb tiges més curtes i copes més petites. Tot plegat, s’han trobat a faltar les gelades entre mesos de febrer i gener, que afavorien al bon desenvolupament de la planta.
Fa uns anys, el gruix de les roses que sortien dels hivernacles tenien unes tiges de fins a 80 centímetres, però aquest serà de com a molt 70 cm en un 5% de les roses. El gruix principal serà d’entre 40 i 50 cm i bona part de la producció no podrà sortir a la venda perquè no arriba als 20 cm.
La diferència entre les roses produïdes al Maresme i les importades, segons explica Pons, és difícil d’apreciar a simple vista: la d’aquí, diu a l’ACN, té la fulla més bona, però a nivell de poncella no hi ha massa canvis.
La majoria provenen de Colòmbia i Equador, d’on arriba la varietat ‘freedom’. El mercat holandes, d’altra banda, ha anat a la baixa per l’encariment dels preus i guanya força un mercat més exòtic, com l’Africà. Comencen ha arribar, tot i que de manera molt residual, roses d’Etiòpia.