Novetats editorials

Text: Redacció
603

La memòria retrobada dels vilassarencs. Tempus fugit. El Vilassar de Mar dels 50, 60 i 70, obra publicada dins el segell Historeîn Forum i elaborada per Jordi Garcia, és una aposta per recuperar la memòria d’uns anys cabdals, per no deixar que venci l’oblit.

El llibre va néixer d’una trobada fa un parell d’anys en la qual un entusiasta grup de gent nascuda als anys 50 van proposar fer un llibre. La iniciativa va ser plasmar la seva vida des del primer record que tenien de Vilassar de Mar.

Per això, aquest treball que ha redactat i elaborat l’editor Jordi Garcia, abasta la infantesa, adolescència i primera joventut dels nascuts a la dècada i el reflex de com era la localitat els anys 50, 60 i 70, en la seva vida quotdiana i amb un ampli ventall de persones i records que gràcies a aquesta obra ara queden fixats en la memòria impresa del paper.

Tal com es destaca: “lluny d’un llibre d’història, esteu davant d’un llibre on es posen en ordre vivències entrellaçades, memòries que desgranen els moments de la nostra vida, on, per tant, hi ha desbrossats els petits i grans records individuals de cadascú per arribar a la memòria col·lectiva de tots, ja que, és evident, hem constatat, uns records empenyen els altres. Teniu a les mans la suma de records d’una generació”.

L’ofici narratiu de Manel Subirats i Costa. Aquelles nits de maig, de l’autor mataroní Manel Subirats i Costa, novel·la publicada per Edicions de 1984, narra la història de Guillermina Bel Pomerol, que va abandonar la família i el país per dedicar-se a viure una vida de disbauxa “fent senyors” arreu del món. La seva trajectòria la porta a Miraflores, un poblet en plena jungla amazònica, on anys després es retrobarà amb el seu germà bessò Jan i la seva neboda Màrcia, una noia de tot just 15 anys. A la jove, òrfena de mare, el retrobament amb la seva tieta Guillermina li obre les portes de l’amor, del sexe, i de les relacions i els vincles, sovint foscos i incomprensibles que menen el món.

Subirats (Mataró, 1963), editor i escriptor que ve consolidant ja una sòlida trajectòria, narra en aquesta novel·la el difícil entramat de les emocions humanes, amb una història “negra” de rerefons i en clau molt cinematogràfica. Una de les grans virtuts d’aquest relat és, precisament, saber aprofitar la intensitat del que no succeeix; és a dir, com la manera d’explicar les coses, en literatura, sovint és molt més important que els fets en sí.

D’altra banda, el personatge central, Guillermina, és  indubtablement un cant a la llibertat emocional i personal –en un món ple d’hipocresia, el nostre–, que sobresurt amb encert en l’obra narrativa d’aquest autor.

La crisi actual inspira la primera novel·la de l’escriptor Llorenç Barraca. Llorenç Barraca (Premià de Mar, 1964) ha treballat durant 10 anys en l’àmbit de l’assessorament empresarial. Des d’en fa 12 que exerceix com a tècnic de desenvolupament local. Després d’algunes incursions en el món literari amb petites col·laboracions en mitjans locals, ha debutat com a novel·lista amb L’alcalde incidental, que va ser publicada a finals del mes d’abril per Novum Publishing.

La novel·la de Barraca es situa a Catalunya l’any 2039, quan l’actual crisi financera es veu agreujada amb l‘aparició d’un nou context marcat per l’augment de costos en l’extracció del petroli. En aquest escenari, un partit xenòfob guanya les eleccions, l’atur augmenta de forma desmesurada i els governs dels països europeus, davant la falta de recursos, es veuen obligats a eliminar totalment l’estat del benestar i a privatitzar els serveis públics essencials. Jordi Li, jove advocat fill d’un immigrant xinès, comença la seva carrera política que culminarà amb la seva elecció com a alcalde d’un municipi del Maresme. I uns anys més tard, Perot Busquets, jove cap d’una companyia privada de policia, es veu obligat a investigar un assassinat succeït en plena Gran Crisi, una època socialment convulsa i insegura on les bandes de delinqüents proliferen a les ciutats.

Aquesta novel·la plenament actual, barreja dosis d’intriga política, crítica social i misteri. Una bona proposta per llegir aquest estiu.